Reusita la examenul pentru obtinerea unui permis ambarcatiune este strans legata de calitatea scolii de navigatie, de calitatea profesorilor si a cursurilor puse la dispozitie, pe langa hotararea si ambitia candidatului de a obtine permisul. Din acest motiv, este foarte important ca in momentul in care viitorul elev se decide sa caute o scoala buna sa tina cont si de modul cum sunt structurate cursurile sau unde se desfasoara.
Cursuri in functie de categoria de permis
La o scoala acreditata care se respecta dotarile sunt la standarde inalte de exigenta si se pune mare pret pe calitatea actului educational. Cursurile sunt structurate in functie de categoria de permis vizata:
- Categoria D – ape interioare (rauri, fluvii, delte, lacuri);
- Categoria C – ape maritime, pana la 6 mile de uscat;
- Categoria B – ape maritime, pana la 24 de mile de uscat;
- Categoria A – All Zone – pentru apele interioare, dar si pentru cele maritime, fara a exista o limita fata de coasta;
- bonus Clasa S – ambarcatiuni cu vele – este un supliment, nu o categorie aparte. La absolvirea cursului de navigatie cu vele, aceasta categorie se adauga la cea sau cele deja detinute, fara a mai fi sustinut un examen in acest sens.
Cursuri grafice si animate
In cadrul cursurilor teoretice de la o scoala de navigatie buna, se studiaza diferitele tipuri de ambarcatiuni, modul cum sunt construite acestea, motorizarea si echipamentele lor, dar si multe alte puncte necesare pentru a promova examenul ANR.
Cursurile sunt unele grafice si teoretice, tocmai pentru a-i ajuta pe discipoli sa asimileze mai bine toate informatiile. Elementele grafice ii vor face sa inteleaga cum sa execute ca la carte, spre exemplu, o manevra de acostare sau cum trebuie sa procedeze in diverse situatii provocatoare din larg.
Totodata, cursantii se deprind cu limbajul marinaresc, asta in timp ce afla, de exemplu, cum trebuie sa lege corect nodurile folosite cel mai frecvent la bord sau cum sa manevreze paramele. Tot prin intermediul graficii, elevii invata mai usor partile componente ale unui motor Outboard sau ce contine o trusa de prim ajutor.
Practica – de la cursuri, direct pe apa
Ca si in cazul scolilor de soferi de autovehicule, si in scolile nautice se pune mare accent pe pregatirea practica. Oricate cunostinte teoretice ar avea un cursant despre navigatie, despre ambarcatiuni si despre manevrele necesare, daca nu se pricepe sa conduca o barca, nu va putea porni in larg si va ramane doar pasager.
Din acest motiv, scolile moderne le creeaza toate conditiile celor care isi doresc sa invete sa devina adevarati navigatori.
Permis in doar 4 pasi
Cei interesati de cursuri permis barca trebuie sa stie ca dureaza, in general, 2 zile si sunt realizate pe anumite lacuri (cum este Lacul Snagov), timp in care invataceii se deprind atat cu teoria, cat si cu practica. De regula, in cea de-a doua zi de curs se sustine o proba practica in cadrul scolii, alaturi de un reprezentant al Autoritatii Navale Romane.
Astfel, un permis se poate obtine in doar patru pasi:
- Contactarea unei scoli bune;
- Inscrierea la curs;
- sustinerea probei practice in cadrul scolii;
- promovarea examenului teoretic la ANR.
Cei interesati de mai multe detalii in legatura cu acest subiect se pot informa despre Skipper Academy, atat in ceea ce priveste cursurile, cat si ofertele de preturi.