Home Diverse Stii ce tip de draperie sa alegi? Ghid pentru achizitionarea draperiilor perfecte...

Stii ce tip de draperie sa alegi? Ghid pentru achizitionarea draperiilor perfecte pentru casa ta!

1058
0

Alegerea draperilor potrivite poate fi un proces destul de complex. Pe langa suprafata camerei, care influenteaza in mod direct dimensiunea draperiilor, trebuie sa iei in considerare si alti factori: materialul din care sunt confectionate, culoarea, capacitatea de filtrare a luminii exterioare sau tipul sistemului de prindere.

Vrei sa stii mai multe despre materialele textile din care sunt confectionate draperiile? Vrei sa afli ce tip de draperie se potriveste cel mai bine in sufragerie, dormitor sau bucatarie? Citeste urmatorul articol! In doar cateva minute de lectura, vei avea toate informatiile necesare pentru a face cea mai buna alegere.

Tipuri de draperii in functie de materialul din care sunt confectionate

In functie de materialul din care au fost confectionate, principalele tipuri de draperii sunt: draperii din catifea, draperii din in, draperii din matase, draperii din satin, draperii din bumbac, draperii din tul.

  • Draperii catifea

Catifeaua este de fapt o combinatie de tesaturi si fire, tesute in straturi, unul de baza si celalalt la suprafata, si distribuite in mod egal pentru a crea o senzatie fina si moale la atingere.

Catifeaua are o textura matasoasa si un aspect luxos. Este fabricata de obicei din bumbac sau matase (naturala sau sintetica).

Vezi aici draperii catifea: https://perdeleacasa.ro/draperii/draperii-catifea

  • Draperii In

Inul este unul dintre cele mai vechi si apreciate materiale textile. Are un luciu natural, o textura moale si o rezistenta foarte mare. Inul absoare bine umezeala si se usuca foarte repede. Inul este un material hipoalergenic (nu cauzeaza alergii), avand si proprietati antibacteriene.

Gasesti aici draperii din in: https://perdeleacasa.ro/draperii/draperii-de-in

  • Draperii satin

Cele mai importante caracteristici ale satinului sunt stralucirea si versatilitatea. Cu un aspect foarte lucios si neted, satinul este alcatuit din filamente naturale, precum matasea, dar si sintetice, precum nylonul sau poliesterul. Din matase se face cel mai moale si luxos satin.

Durabilitatea satinului depinde foarte mult de tipul tesaturilor si firelor.

  • Draperii din bumbac

Bumbacul este un material natural, foarte rezistent, care absoarbe foarte bine umezeala. Este des intalnit in combinatie cu alte fibre sintetice pentru a-i imbunatatii elasticitatea.

Bumbacul este moale la atingere si este antistatic.

  • Draperii din tul

Tulul este o tesatura fina, fabricata la o masina speciala. Tulul poate fi realizat dintr-o varietate de fibre naturale si sintetice, incluzand matasea, nylonul sau bumbacul. Numele provine de la Tulle, un oras din regiunea sudica a Frantei.

Tulul este foarte usor si delicat, avand un aspect clar, foarte neted si moale. Isi pastreaza foarte bine forma. Permite o circulatie foarte buna a aerului.

  • Draperii matase

Matasea este una din cele mai timpurii tesaturi, cu vechime de mii de ani. Matasea are rezistenta cea mai mare la rupere dintre fibrele naturale. Flexibila si catifelata, matasea are o textura foarte usoara, fina si stralucitoare, datorita proprietatii sale de a capta lumina.

Tipuri de draperii in functie de destinatia lor

  • Draperii pentru bucatarie

Draperiile pentru bucatariile moderne pot fi simple sau cu diferite modele ce au legatura cu aceasta incapere. In ceea ce priveste alegerea culorilor, aceasta trebuie sa fie neutre sau sa se potriveasca cu mobilierul si pardoseala din bucatarie.

Tinand cont ca nu se folosesc ferestre foarte mari in bucatarie, se preteaza sa alegi draperii scurte, la fel ca perdelele. Lungimea lor nu trebuie sa depaseasca limita ferestrei.

  • Draperii pentru sufragerie/living

Cand vine vorba de sufragerie, exista o singura regula: lungimea draperiei sa fie pana la nivelul podelei. O draperie lunga, care cade foarte bine, va conferi camerei un aspect mai somptuos si va da impresia de spatialitate.

Poti alege culori ideintice cu cele predominante in living sau, din contra, poti alege culori ce contrasteaza cu acestea. Depinde foarte mult de stilul pe care vrei sa il abordezi in decorare.

  • Draperii pentru dormitor

La fel ca si cele din living, designerii recomanda draperiile lungi pentru dormitor. Tinand cont de functionalitatea sa, este recomandat sa alegi o draperie din materiale mai gros, dim out sau blackout, care sa creeze atmosfera prielnica somnului. Cand vine vorba de partea cromatica, alege culorile mai reci. Te poti „juca” oricand cu contrastele pentru a crea o atmosfera linistitoare.

Draperii pentru living si dormitor, de calitate si la preturi mici, gasesti pe perdeleacasa.ro.

Tipuri de draperii in functie de capacitatea de filtrare a luminii exterioare

  • Draperii dim out

Acest draperii au o capacitate de obturare a luminii de 70 – 75%. Creeaza o atmosfera semi-intunecata in camera, permitand fluxului de lumina sa treaca partial, pentru a evidentia culoarea si modelul materialului.

  • Draperii blackout

Draperiile black-out sunt realizate printr-un proces special de tesut, ce consta in adaugarea unui strat suplimentar, cu fire textile negre, intre doua straturi textile. Prin acest procedeu materialul black-out devine atat de dens incat va putea sa obtureze lumina chiar si 100%.

Tipuri de draperii in functie de sistemul de prindere

  • Draperii cu prindere prin inele

Acest tip de prindere este foarte simplu. Pe partea de sus a draperiei se aplica niste inele metalice prin care se introduce bara draperiei.

  • Draperii cu prindere prin bride

Bridele sunt niste bretele confectionate din materialul draperiei prin care se introduce bara galeriei. Modalitatea de prindere prin bride este simpla si nu implica alte accesorii.

  • Draperii cu prindere prin rejansa

Prinderea prin rejansa este potrivita atat pentru sistemul de prindere tip sina, cat si pentru cel tip galerie. In partea de sus se aplica o panglica neextensibila, rigida prin care se introduc sforile care ajuta la formarea pliurilor. Sforile rejansei trebuie sa fie rezistente.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here