Home Diverse Eficienta, consumul de energie electrica si proasta mentalitate a oamenilor

Eficienta, consumul de energie electrica si proasta mentalitate a oamenilor

890
0

Cum sa reduci consumul de energie electrica cu pana la 50%

In Romania, toti se vaita precum babele ca le vin facturi mari la intretinere sau din partea furnizorului de energie electrica. Povestea asta dateaza cred ca de cand ma stiu si asta ma face sa cred ca romanii sunt un popor de bocitoare, nu unul de luptatori cum invatam pe la scoala cand eram mic. De cand ma stiu, aud in stanga si in dreapta vorbe de genul:

“Mi-a venit 2 milioane factura la curent. De unde naiba? Ca nu am consumat atat… ”

sau

“Iar trebuie sa fac imprumut la CAR sa platesc regia, mi-a venit pe iarna cate 5 milioane pe luna si n-am de unde sa dau atatia bani… ”

Ei bine, aici intervin mentalitatea occidentala dar si inteligenta, care sunt opusul prostiei. Nu as vrea sa spun ca romanii sunt neam prost, insa de 27 de ani aud in jur cum toata lumea se vaita, insa nimeni nu pune piciorul in prag, nimeni nu schimba nimic. An de an aceeasi poveste: toti ne fura la facturi si n-avem bani sa platim regia. Adica haide frate, cand ceva nu merge bine nu trebuie sa ne complacem in situatie, ci sa schimbam pe ici pe colo. Nimeni nu schimba nimic in Romania. Corul babelor bocitoare isi are sediul in mentalitatea romaneasca post decembrista si astept si eu ziua in care o sa dea coltul…

Aparatele minune pentru economisirea energiei electrice, pacaleala nr.1 pe internet

Pe internet circula destul de multe pacaleli cu aparate pe care cica le montezi in priza sau in tabloul electric si, ca prin minune, iti reduc consumul de energie cu nu stiu cat la suta, 30%, 40%, am vazut si 50%. Culmea, se vand destul de bine si ma intreb si eu in prostia mea, cum crede cineva ca un frigider care consuma 1kw pe zi va consuma doar 500w din moment ce are nevoie de acel kw care sa functioneze corect? E ceva gen noaptea mintii.Daca va aduceti aminte, in urma cu vreo 4 ani circula o astfel de pacaleala si pentru masini. Era un dispozitiv care se monta pe un furtun pe la motor si cica masina ca prin minune iti consuma cu 3 litri la suta de kilometri mai putin.

Mentalitatea care nu o sa ne aduca niciodata eficienta energetica

Pana acum am adus in discutie doua aspecte importante in ceea ce priveste economia de energie electrica: dorinta de a face economie si ignorarea pacalelilor. Eu inteleg ca toata lumea vrea sa scada facturile ca prin minune cu ajutorul aparatelor fermecate de economisire a energeiei electrice, dar cred ca trebuie sa ne maturizam si sa intelegem ca nicaieri in lume, oamenii nu mai cred in povesti cu zane si Feti Frumosi, asa ca e cazul sa ne vedem si noi de treaba si sa cautam solutii serioase pentru aceasta problema. Suntem zgarciti dar investim in minciuni, suntem saraci dar platim facturi uriase din cauza prostiei noastre si din cauza faptului ca nu intelegem ca investitiile se fac pe termen mediu si lung si roadele lor le vedem tot in timp. Noi vrem totul peste noapte si bani multi si facturi mici si cate si mai cate… Asta nu se poate. Viata nu-i o poveste cu Fat Frumos…

Pai cati dintre voi ati vazut patroni care sa fie interesati de un pret audit energetic, in loc sa stea cu gura pe angajati cu nimicuri de genul: “Stingeti becul…”… Cladirile in care se desfasoara afaceri sunt la fel de prost eficientizate ca orice casa din Romania daca nu se ia in calcul un audit energetic. Aceeasi mentalitate o vad si in business din pacate, ne plangem de facturi incarcate la utilitati si singura solutie pe care o vedem pentru a economisi energie electrica se rezuma la stingerea becului din incapere…

 Solutii reale pentru a economisi energie electrica acasa sau la birou

In primul rand, daca vrei sa faci economie trebuie sa incetezi sa fii o baba plangacioasa care vorbeste si injura pe la colturi si sa incepi faci cateva investitii, altele inafara de stingerea becului din camera cand iesi sau statul in frig de frica facturii uriase la intretinere pe timp de iarna.

  1. Izolarea termica a incaperilor, a casei, a cladirii. Izolarea exterioara sau interioara a cladirilor este o practica din ce in ce mai uzuala in ziua de azi pentru ca rezultatele sunt vizibile imediat, asa cum ii place romanului. Astfel, intr-o casa reabilitata din punct de vedere termic, cheltuielile cu consumul de energie electrica sau termica se reduc cu aproape 50%. In imaginile de jos aveti comparatie intre o cladire izolata si una neizolata. Aceasta termografie in constructii este dovada clara a ceea ce sustin in acest articol. Sa luam de exemplu o cladire de birouri, incalzita de obicei electric cu aparate de aer conditionat si aeroterme industriale, tunuri de caldura, etc… Care va fi costul la final de luna cu energia electrica daca acea cladire pierde caldura prin toate partile? E ca si cum ai scoate un resou in curte iarna si l-ai lasa acolo pornit in speranta ca va reusi sa incalzeasca atmosfera… Pierderile de caldura sunt dezastruoase pentru buzunarul nostru, din acest motiv suntem nevoiti sa apelam la firme precum www.avizez.ro pentru a obtine un audit energetic. Cu ajutorul acestui audit, stim ce avem de facut, de imbunatatit.bloc-nereabilitat bloc-nereabilitat-termografie bloc-reabilitat bloc-reabilitat-termografie
  2. Inlocuirea aparaturii vechi cu aparatura noua, de ultima generatie. Probabil se observa la automobile mult mai clar aceasta tendinta de economie pe masura ce tehnologia avanseaza. Cat combustibil consuma o masina din 1995 comparativ cu una din 2015? E clar ca acelasi trend este si in electronica aparatelor electrocasnice.

Pentru reducerea consumului de energie electrica din casa / birou, se recomanda:

  • Inlocuirea becurilor cu filament cu becuri LED – apropo, tehnologia LED a primit Nobel recent. De exemplu, un bec cu LED de 5w inlocuieste un bec cu filament de 40w ca si intensitate, insa consuma de 8 ori mai putin.
  • Achizitia de electrocasnice mari: frigidere, masini de spalat, masini de spalat vase, congelatoare, clasa energetica A+++. De exemplu, un frigider cu clasa energetica A+++ consuma in medie 160kw/an, iar unul doar A+ consuma in jur de 250 spre 300kw/an.
  • Daca pe timp de vara folositi un aparat de aer conditionat, incercati pe cat posibil sa cumparati unul care sa fie cat mai eficient. Temperaturile in Romania ultimilor ani pe timp de vara au fost tot mai caniculare si am fost nevoiti sa tinem AC-ul pornit non stop.
  • Evitati sa lasati calculatoarele pornite pe timp de noapte. Un monitor LCD consuma cam 40w iar unitatea in sine vreo 200w. In 10 ore s-au dus aproape 3kw degeaba, inmultit cu 30 de zile sunt 90 kw pe luna care se duc de pomana doar din cauza calculatorului lasat pornit non stop.
  • Daca va cumparati boiler electric, incercati pe cat posibil sa nu il scoateti din priza. Consuma mai putin daca porneste cateva minute o data la cateva ore pentru a readuce apa la temperatura optima de cat daca il bagati in priza pe timp de iarna din senin si trebuie sa incalzeasca apa de la 3-4 grade Celsius la 80 de grade.
  • Scapati pe cat posibil de vechile televizoare cu tub. Consuma mult si ocupa si spatiu aiurea. Un TV LED de 80 cm consuma maxim 30w, pe langa 100 -150w si stim cu totii ca televizorul sta pornit toata ziua.

Cine sunt cei care vor reusi sa faca economie atat la electricitate cat si la intretinere?

Ei bine, nu e suficient sa dam sfaturi. Realitatea din Romania m-a convins de mult ca educatia cu forta nu se poate. Degeaba explic eu ca e nevoie de o investitie pe termen lung, cand romanii sunt ahtiati dupa azi si maine. Degeaba explic eu ca trebuie sa izolam casele si sa obtinem un scor cat mai bun in certificatul energetic, daca oamenii prefera sa injure pe la colturi facturile mari ce-i lasa mai saraci pe zi ce trece. Degeaba explic eu ca becurile cu LED au primit Nobel, ca frigiderele A+++ sunt cele care fac diferenta cand vine vorba despre factura la energie electrica daca oamenii spun ca “Sunt scumpe domne’; N-avem noi bani de asa ceva”….

Atata timp cat vom lasa mentalitatea sa ne tina departe de eficienta si prosperitate, nu vom face niciodata nici economie, din contra, ne vom afunda tot mai mult in datorii si vom deveni mult mai nefericiti. Economie vor reusi sa faca cei care isi vor izola in primul rand casele, vor schimba aparatura de pe vremea bunicii cu una moderna si vor intelege ca din pacate, nu exista acea cutie magica vanduta pe internet care-ti reduce miraculos consumul de energie electrica cu pana la 50%.

Eu unul am izolat casa si am scapat de electrocasnicele vechi si paguboase, am pus becuri cu LED si am reusit sa reduc consumul de energie electrica de la 150 de lei pe luna undeva la 90 de lei, in situatia in care ma incalzesc iarna cu curent electric, nu am soba sau alte minuni, termoficare, etc.

Daca as fi patron si as avea o cladire de intretinut, as merge si as cere un audit energetic, as face un certificat energetic in urma caruia s-ar gasi cea mai buna solutie pentru incalzire, as izola cladirea si as schimba tot ce inseamna vechi din punct de vedere electronic. Intr-adevar, e o investitie, insa in timp se recupereaza. Mentalitatea romana impiedica pe multi dupa cum spuneam mai sus, sa gandeasca in perspectiva si acesta este motivul pentru care prefera sa plateasca facturi ridicole pentru un consum de energie destul de real, nicidecum fictiv cum sustin ei.

*Articol participant la SuperBlog 2015.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here