Home Gandurile mele Ce salariu ar fi necesar pentru un trai decent în România?

Ce salariu ar fi necesar pentru un trai decent în România?

204
0

O întrebare destul de bună dacă punem cap la cap faptul că în România prețurile la alimente sunt la fel ca-n străinătate de cele mai multe ori, însă salariile sunt de 4-5 ori mai mici. Dacă mai punem la socoteală și o chirie modică de 200 de euro, este clar că oamenii nu se pot descurca nici dacă fac ore suplimentare, să muncească 20 de ore pe zi.

Ca să calculezi un salariu necesar pentru o viață decentă în România, nu trebuie să faci altceva decât să te gândești la un salariu minim pe economie dintr-o țară civilizată, respectiv un minim 1500 de euro / lună net, bani în mână. Din 1500 de euro ți-ai permite și o chirie de 200 de euro, ți-ai permite și o mâncare bună, poate și o rată la o mașină micuță.

Întrebarea de bază este acum ce faci când trăiești în România, ai salariul minim pe economie de 400 de euro / lună și stai în chirie? Căci din 400 de euro ajungi să dai pe chirie și pe utilități 300, cu ce mai rămâi? La final de lună constați că ai muncit pentru 100 de euro, mai rău ca-n Africa. În Africa măcar sunt ieftine alimentele, în România 100 de euro n-au cum să-ți ajungă de mâncare o lună, eventual să-ți ajungă doar pentru mâncarea pe care o iei la lucru a doua zi.

Cam acesta este adevărul, în România dacă muncești pe minimul pe economie, nu reușești să supraviețuiești de la o lună la alta. Aceasta este povestea a zeci de mii de români care părăsesc definitiv România în fiecare an. În fiecare an, peste 35.000 de cetățeni devin imigranți definitivi, un oraș întreg de mici dimensiuni părăsește anual România.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here