Home Diverse  Ce este o identitate de brand? Care este diferența dintre o identitate...

 Ce este o identitate de brand? Care este diferența dintre o identitate de brand și un logo?

879
0

identitate de brandPe scurt, o identitate de brand este un set de asocieri pe care le faci atunci când te gândești la un brand. Multe elemente diferite pot face parte din identitatea de brand, iar logo-ul este doar unul dintre ele. O identitate este ceea ce face un brand să fie unic și ușor de recunoscut pentru clienți.

De exemplu, culoarea iconică albastru Tiffany face parte din identitatea lor de brand, la fel ca funda albă care însoțește orice cutiuță de bijuterii de acolo. Aceste elemente au fost folosite cu consecvență mulți ani la rând, așa că au devenit specifice brand-ului și nu mai pot fi preluate de altcineva cu ușurință, pentru că oricine le privește face legătura instantanee cu Tiffany.

La nivel profund, o identitate este exact ce-i spune numele: ceva ce identifică în mod unic un brand, acel lucru care face Tiffany să fie Tiffany. Sunt multe elementele care compun o identitate. De la ideile pe care le reprezintă – lux, eleganță – până la ambalaje, amenajarea magazinelor, comportamentul angajaților și chiar procesul de producție al bijuteriilor. Toate acestea ajută la crearea și la menținerea unei imagini și al unui anumit sentiment pe care îl ai de fiecare dată când cumperi ceva de acolo.

Unele companii au dezvoltat produse atât de rezistente în timp și de iubite încât au ajuns să facă parte din identitatea de brand, cum ar fi, de exemplu, parfumul Channel No 5, aproape neschimbat de-a lungul timpului, sau imprimeul cu celebra monogramă Louis Vuitton, care datează din 1896.

Un logo este doar o mică parte din acea imagine, iar rolul lui este de a transmite cât mai mult posibil din ea, la o simplă privire. Ca recomandare, cu cât brandul este mai mic, cu atât logo-ul trebuie să fie mai descriptiv, să comunice cât mai mult posibil despre afacerea ta. Multe din brandurile mari au logo-uri simple, formate doar din inițiale sau din text, pentru că au la dispoziție resurse foarte mari pentru a transmite altfel imaginea brandului, deja împământenită în mintea clienților. De exemplu, Apple folosește doar simbolul mărului, fără a mai scrie numele brandului pentru că nu mai este necesar.

Chiar dacă afacerea ta este mică, tot poți avea un brand autentic și plăcut pentru clienții tăi. Folosește-ți imaginația și pornește de la un element unic al tău, pe care nu-l mai au alte firme. În jurul acelui element poți dezvolta: un logo, o paletă de culori, niște ambalaje, un anumit fel al tău de a face afaceri sau de a te purta cu clienții etc. Pe scurt, așa se formează un brand autentic.

Poți, de asemenea, apela la o agenție de branding  dacă ai nevoie de ajutor. La Black Unicorn vei găsi designeri și specialiști în crearea brandurilor dispuși să te asculte și să colaboreze cu tine până când obții imaginea brandului pe care ți-ai dorit-o.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here