Home Diverse Fisticul – superalimentul cu beneficii uimitoare pentru sanatate

Fisticul – superalimentul cu beneficii uimitoare pentru sanatate

1253
1

FisticulFisticul este unul dintre cele mai sanatoase si gustoase alimente din lume. Deoarece este bogat in vitamine, minerale, proteine si grasimi sanatoase, fisticul ne ofera o multitudine de beneficii, printre care: pierderea in greutate, scaderea colesterolului si a zaharului din sange, imbunatatirea sanatatii intestinului, stimularea sistemului nervos.

5 Principale Beneficii ale Fisticului

  1. Contribuie la sanatatea sistemului cardiovascular.

Fisticul este o sursa excelenta de grasimi sanatoase. 100 grame de fistic contin 44 g de grasimi, din care 23,3g sunt mononesaturate (53%), iar 13,5g polinesaturate (30, 7%). Acest raport benefic de acizi grasi este foarte important in prevenirea bolilor cardiovasculare, consumul de grasimi mononesaturate fiind asociat cu o incidenta mai scazuta a bolilor de inima. In plus, fisticul contine antioxidanti (seleniu, cupru, fitosteroli, vitamina E) – foarte importanti in functionarea normala a sistemului cardiovascular.

  1. Control optim al greutatii.

Datorita prezentei din belsug a proteinelor (20,6%), grasimilor sanatoase, cat si a unor fibre alimentare, consumul de fistic te ajuta sa te simti satul si plin de energie o perioada mai lunga de timp. Astfel, daca vei consuma fistic in locul altor snacksuri (covrigei, biscuiti,cipsuri), iti vei reduce indicele de masa corporala.

Fisticul se numara printre nucile cu cel mai scazut numar de calorii. De ex., 100g de nuci au 660 kcal, in timp ce 100 g de fistic contin 560 Kcal.

  1. Reduce riscul de diabet.

Nucile de fistic sunt bogate in fibre si grasimi sanatoase, in antioxidanti, carotenoizi si compusi fenolici, toti fiind benefici pentru controlul zaharului din sange.

Consumul de fistic poate reduce riscul de diabet atunci este consumat impreuna cu alimente bogate in carbohidrati, cum ar fi pastele, orezul alb sau painea, reducand nivelul de glucoza din sange.

  1. Sanatatea sistemului digestiv.

Cercetarile au aratat ca fisticul poate aduce beneficii digestiei, avand un impact mai semnificativ decat alte nuci. Fisticul creste numarul bacteriilor bune, actionand ca un prebiotic. De asemenea, ar putea reduce riscul cancerului de colon, datorita continutului ridicat de fibre.

  1. Stimuleaza sistemul nervos.

Fisticul sustine sistemul nervos prin continutul ridicat de vitamina B6. 100g de fistic asigura 85% din doza zilnica recomandata de Vitamina B6. Aceasta vitamina ajuta la formarea mielinei, substanta care formeaza o teaca protectoare din jurul nervilor.

In plus, Vitamina B6 sprijina productia de serotonina (hormonul care regleaza starea de spirit) si norepinefrina (hormonul care ajuta organismul sa faca fata stresului). De asemenea, Vitamina B6 ajuta la stimularea productiei de melatonina, hormonul care regleaza ceasul biologic si somnul.

Cum poti consuma fisticul?

  1. Fistic copt sau crud in coaja. Poti consuma ca atare fistic crud, copt sau prajit, cu adaos de sare sau nu, pentru o gustare rapida si satioasa. Fisticul in coaja este ideal pentru cei care vor sa manance mindful, deoarece decojirea nucilor necesita timp. De asemenea, cojile ramase te ajuta sa constientizezi cate nuci ai mancat. Prin urmare, este un snacks ideal. Se recomanda sa consumam in jur de 60 de g pe zi.
  2. Faina de fistic. Poate fi folosita la prepararea unor dulciuri sau produse de patiserie gluten-free. Daca ai intoleranta la gluten sau daca iti plac dulciurile dar vrei sa nu te ingrasi, incearca sa faci acasa prajituri cu faina de fistic.
  3. Pesto de fistic. Ideal pentru preparate din carne.
  4. Pasta de fistic sau Crema de fistic. Crema de fistic si pasta de fistic sunt foarte des folosite in industria alimentara.

Crema de Fistic vs Pasta de Fistic. Care-i diferenta si la ce se folosesc?

Pasta de fistic este obtinuta prin macinarea semintelor de fistic crud. O pasta de fistic de calitate contine 100% fistic crud, fara arome, potentiatori de gust sau zahar.

Avand un continut redus de zaharuri, pasta de fistic este excelenta pentru aromatizarea produselor alimentare, fara a ridica nivelul glicemic.

Spre deosebire de pasta, crema de fistic mai contine si alte ingrediente, adesea acestea constand in zahar, ulei de floarea soarelui sau uleiuri de grasimi (palmier), lecitina, lapte praf. O crema de fistic de calitate va contine putine ingrediente si nu va contine arome, potentiatori de gust, culoare, grasimi nesanatoase. De exemplu, Crema de Fistic de Bronte DOP bio contine doar 4 ingrediente: zahar brun, fistic verde de Bronte DOP 38%, ulei de floarea soarelui, unt de cacao.

Prin urmare, crema de fistic este ideala pentru prajituri si torturi, deoarece este indulcita si are o textura usor de intins, datorita uleiului sau untului din compozitie. Crema tartinabila de fistic poate fi folosita si ca umplutura pentru clatite si cornuri.

Si pasta de fistic poate fi utilizata in inghetata, prajituri, torturi si alte produse de patiserie, dar mai poate fi folosita si in preparate cu carne in locul pesto-ului de fistic (ex. somon / muschiulet de porc / piept de pui in crusta de fistic).

Deoarece pasta de fistic este produsa 100% din fistic, este o alegere mai buna pentru prajiturile si torturile keto, gluten free sau pentru diabetici.

Atat crema cat si pasta de fistic includ toate beneficiile nutritionale pentru sanatate ale fisticului.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here