Realizarea unui proiect de rezistenta este obligatorie atunci cand are loc constructia unei cladiri. Inaintea inceperii oricarui tip de constructie, proprietarul are nevoie sa obtina o autorizatie de constructie de la primaria de care apartine terenul. In acest sens, el va trebui sa aduca institutiei o serie de documente, printre care si proiectul de rezistenta, in care se regasesc detalii exacte privind constructia, precum: fundatia, stalpii si sistemul de prindere.
Arhipropub.ro recomanda colaborarea cu o companie profesionista in vederea elaborarii proiectului de rezistenta. Proiectul necesita, de asemenea, verificarea sa, respectiv un referat realizat de un inginer tehnic atestat MLPAT.
Un mare avantaj al realizarii proiectului este intocmirea, de catre specialisti, a unei liste care contine preturile estimate ale tuturor materialelor necesare. In acest fel, proprietarul va stabili si un buget sau va hotari daca se incadreaza sau nu in bugetul existent. Firma poate stabili cantitatile de materiale de care va fi nevoie pe santier, ceea ce inseamna procesul de constructie va avea loc eficient.
Un proiect de rezistenta este foarte important pentru obtinerea unei constructii solide si rezistente. Cladirea ridicata trebuie sa reziste la cutremure si la fenomenele meteorologice, precum vantul puternic si zapada.
Pot incepe sa lucrez la structura de rezistenta inainte de proiect?
Scopul realizarii unui astfel de proiect este ca etapele procesului de constructie sa se desfasoare in conditii de siguranta si sa aiba un rezultat rezistent de fenomenele externe. Este esentiala realizarea unui proiect de arhitectura inainte, deci stabilirea aspectelor privind structura de rezistenta. De aceea, dar si pentru ca inceperea oricarei etape de constructie inaintea obtinerii autorizatiei de la primarie este interzisa, proprietarii nu pot lua in considerare inca ridicarea structurii de rezistenta.
Documentele necesare pentru depunerea proiectului de rezistenta
- o schita a imobilului realizata de arhitectul proiectului;
- planurile de amplasament;
- plansele de arhitectura;
- certificatul de urbanism;
- fotografii ale zonei in care are loc constructia;
- memoriul de arhitectura.
Documente necesare pentru verificarea proiectului de rezistenta
- certificatul de urbanism;
- proiectul arhitectural.
Cum obtin proiectul de rezistenta?
Proiectele de rezistenta difera, in functie de tipul constructiei. De altfel si preturile difera din acelasi punct de vedere. Proprietarii care planuiesc ridicarea unei case, ori dezvoltatorii care se pregatesc de ridicarea unui bloc trebuie sa colaboreze cu o firma specializata in proiecte de rezistenta. Tot ce trebuie sa faca este sa le trimita specialistilor planul arhitectural.
In general firmele care asigura proiectul de rezistenta colaboreaza cu o multime de arhitecti de top. De aceea, proprietarii sau dezvoltatorii care nu au inca un plan de arhitectura, vor gasi la firmele de specialitate tot ce au nevoie. Intre firma si client se va incheia un contract in urma stabilirii pretului si a duratei de executie.
Este nevoie de un proiect pentru extinderea cladirii?
Fie ca este vorba despre extinderea unei cladiri sau de demolarea uneia existente, este nevoie de un releveu. In acest sens, se vor masura incaperile din cladire si se va efectua un plan, in functie de cerintele clientului.