Home Diverse Reguli de organizare pentru parastase

Reguli de organizare pentru parastase

1731
0

Pomenirea celor morti exista in cultura noastra si nu numai. Dia de muertos este o sarbatoare la spanioli si are drept scop celebrarea celor trecuti in nefiinta. Asadar acordam importanta sufletelor celor plecati, indiferent cat timp trece de la acel moment. Ne raman amintiri dragi, dar si responsabilitati, daca este sa ne gandim la ce spun dogmele bisericesti si crestine despre aceste tipuri de pomeniri.

Acest obicei este stravechi si are legatura cu faptul ca viata exista si dincolo de dimensiunea fizica si pamanteasca. Cu alte cuvinte, sufletul traieste in continuare, in alta dimensiune si nu in forma trupeasca, asadar va fi pomenit in continuare, ca o datorie morala a celor ramasi. Pentru cei plecati se organizeaza parastase, slujbe de pomenire, adica rugaciuni ce se fac dupa liturghie.

Cand se organizeaza parastase si ce presupun acestea

Conform dogmelor, parastasele se organizeaza la 3 zile dupa deces, desi acest moment coincide si cu ziua inmormantarii. De aceea se si canta Vesnica Pomenire la slujba de inmormantare. Urmeaza parastas de 9 zile, 40 de zile, ulterior 3, 6, 9 luni si pe urma la un an, 2 si 7. In plus, asa cum exista in calendarele crestin ortodoxe notat, sunt sambetele mortilor, zile speciale pentru pomeniri ale celor plecati din aceasta lume.

Aceste intervale de timp nu sunt intamplatoare, ci au semnificatii biblice, astfel ca cei mai multi dintre crestini ortodocsi respecta cu sfintenie aceste termene. Ba chiar se spune ca este de preferat sa fie organizate parastase chiar si inainte de termen, dar niciodata dupa. Aceste zile, luni sau ani se calculeaza incepand cu ziua decesului, nu cu cea a inmormantarii, ci ziua plecarii sufletului catre ceruri.

Parastasele sunt organizate adesea in ziua de sambata, dupa liturghie. La biserica se vor duce coliva, prescuri, colaci si vin. Dupa preferinte, pomenirea se va realiza nu numai la biserica, ci si la mormant. Dupa citirea rugaciunilor specifice, preotul binecuvinteaza alimentele. Colacul, vinul si coliva raman la biserica, alte alimente fiind pregatite pentru a fi date de pomana.

Firmele specializate in pompe funebre au adesea si oferte parastas. Organizeaza totul astfel incat familia sa nu fie impovarata cu a pregati multe pachete de mancare.

Nu se vor organiza parastase in anumite zile, specificate si ele in calendar. De obicei in saptamana Mare, in Saptamana Luminata, precum si de la lasatul secului pana la Sambata din Postul Mare sau la praznicele imparatesti. Oricum, atunci cand familia discuta cu preotul privind ziua dorita pentru parastas, acesta ii indruma in functie de dogmele ce trebuie respectate. Daca este zi de post, atunci mancarea servita va fi de post.

Cat ne costa un parastas? La 9 zile spre exemplu, la 40 de zile sau dupa primul an, parastasele pot fi restranse, doar cu cei din familie, insa in mod cert sunt necesare alimentele amintite spre a fi duse la biserica. Nu se poate spune ca exista un buget anume, avand in vedere ca in principal familia va fi prezenta si rudele cele mai apropiate. Dar pentru unii si acest lucru poate  insemna sute de persoane.

Pentru cei care sunt din Bucuresti sau Ilfov o recomandare este Adysim. Ofertele pentru parastase implica varianta cu alimente de post de asemenea, inclusiv farfuria si o cana, tacam.

Meniurile pot fi oferite la pachet de asemenea sau poate fi dorita adunarea celor invitati, la masa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here