Home Diverse Nu mai găsesc de muncă. Să plec în străinătate?

Nu mai găsesc de muncă. Să plec în străinătate?

701
0

Este o întrebare pe care sunt convins că multă lume și-o adresează în ultima vreme, mai ales dacă discutăm despre cei care-și duc traiul prin orașele mici de provincie, părăsite la propriu de industrie și la figurat de noroc.

Există orașe mici de provincie precum Drobeta Turnu Severin, aflate prea departe de polii industriali Timișoara – București, în care nu ai efectiv ce să mai muncești dacă deții meserii sacre precum sudor, tâmplar, dulgher, etc.

Dacă intrăm pe OLX și urmărim anunțurile de angajare din Drobeta Turnu Severin, observăm că sunt doar 106 anunțuri postate la un oraș de aproape 100.000 de locuitori. Multe dintre anunțuri sunt oricum pentru străinătate sau șoferi. Dacă mergem pe AJOFM Mehedinți, instituția statului responsabilă cu plasarea forței de muncă, observăm drama în adevărata ei formă: Locuri de munca vacante – Mehedinți: Număr oferte: 10 Număr posturi: 19.

19 locuri de muncă la un județ cu 300.000 de locuitori… În această situație, nu este de mirare că mulți tineri, sau oameni în toată firea, își pun întrebarea dacă merită să mai rămână pe aceste meleaguri din moment ce nu mai găsesc nimic de muncă. Nu e de mirare că mulți dintre cei rămași se gândesc să plece în străinătate.

Deschiderea unui business local – șansa la o nouă viață?

Până la ați face bagajele și a te urca într-un autocar cu destinația Europa, trebuie să știi că sunt multe meserii considerate depășite dar care se pot transforma într-o mină de aur dacă decizi să le practici pe cont propriu. Cine a trecut recent printr-o renovare a observat cât de costisitoare a fost intervenția electricianului. Instalatorul a plecat și el cu o grămadă de bani după ce a pus obiectele sanitare în baie, ori a schimbat niște țevi cu probleme. Zidarii, faianțarii, muncitorii în construcții reușesc și ei să facă o grămadă de bani dacă lucrează pe cont propriu.

Deschiderea unui business local poate să fie șansa pentru mulți oameni care nu mai găsesc de muncă la patron. Să zicem că s-a închis service-ul auto la care ai lucrat ani de zile. E destul de simplu să-ți faci un PFA, un II, un SRL sau SRL-D prin intermediul căruia să-ți continui activitatea. Desigur, va fi oarecum dificil la început, ca-n orice business. După un timp însă, dacă ești cu adevărat meseriaș, vei vedea că munca de calitate va fi o reclamă de necontenit.

Recalificarea – șansa la o nouă viață?

Există și o serie de meserii noi, precum cosmetician, agent de curățenie, pe care le poți îmbrățișa apoi practica pe cont propriu, ori în colaborare cu diverse persoane/parteneri. Îți poți deschide un business local care să răspundă unor cerințe moderne existent în orice oraș din România, indiferent de nivelul de trai. Tot ce trebuie să faci pentru a beneficia de această recalificare este să te înscrii la niște cursuri. Există cursuri de calificare pentru meserii moderne care corespund cerințelor moderne și care te vor salva de la moda plecatului în străinătate.

Recalificarea este uneori scoasă de pe lista de opțiuni pentru că majoritatea celor care-și caută de muncă au foarte mulți ani în spate de experiență pe acea meserie. Le este foarte greu să se debaraseze de tot ce-a fost, le este foarte greu să o ia de la zero. Le este mult mai ușor să-și facă bagajul și să plece în străinătate să practice aceeași meserie. Din această cauză, a fricii de un nou început, se feresc și de a porni un business pe cont propriu. Unii se tem că nu vor reuși. Teama de eșec este normală dar mai există o vorbă sacră care spune că cine nu riscă, nu câștigă.

Așadar, după cum putem vedea, există variante pentru cei care se gândesc să părăsească România, din cauza faptului că nu mai găsesc de muncă în orașele mici de provincie. Există posibilitatea de a-și desfășura activitatea din postura de liber profesionist sau există posibilitatea de a merge pe recalificare. Există cursuri de calificare capabile să te pună față-n față cu meserii noi, cerute în întreaga țară, indiferent de dezvoltarea economică a regiunii.

Previous articleRomânul sărac e în stare de orice dacă are ocazia să aibă în buzunar 1000 de euro
Next articleCum alegem oglinda pentru baie?
Ma numesc Alex Ciocan si am pus bazele acestui blog in urma cu 11 ani... Amiralul.info este blogul unde scriu orice, fara sa ma intereseze parerile celorlalti. Suntem liberi sa spunem prostilor pe nume, suntem liberi sa criticam nesimtirea, suntem liberi sa strigam atunci cand ne doare, cand suntem furati, cand ne simtim dati la o parte sau calcati in picioare. Suntem liberi sa traim asa cum vrem noi, nu cum ne dicteaza societatea din care vrem sau nu, trebuie sa facem parte. Spuneti lucrurilor pe nume si vom reusi sa schimbam impreuna mentalitatea in Romania.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here