Home Diverse Contabilitatea iti da batai de cap? Apeleaza la o firma capabila sa-ti...

Contabilitatea iti da batai de cap? Apeleaza la o firma capabila sa-ti ia povara de pe umeri

533
0

Marematica, calcule, cifre, o povara de care intotdeauna am incercat sa fug ca dracu’ de tamaie. Nu mi-a placut niciodata matematica, asta si poate din cauza faptului ca in scoala generala am avut o diriginta de matematica destul de dura.Eram printre primii din clasa bineinteles, dar mai mult de frica esecului, nu ca mi-as fi dorit. Pe atunci, nu vedeam utilitatea matematicii in viata de zi cu zi chiar daca o invatam. Contabilitatea? Nici nu stiam ca exista…

Cand am ajuns la liceu, mi-am dat seama ca matematica poate sa te ajute in viata, nu e chiar inutila si asta nu inseamna ca trebuie sa calculezi viteza asteroizilor pe la NASA, imbinata fiind cu fizica pentru a-ti castiga existenta…

Nu, matematica de exemplu poate sa-ti deschida un drum catre contabilitate. Un contabil bun trebuie sa adore cifrele, eventual sa le viseze si noaptea in somn… Bineinteles, contabilitatea nu e de mine…

Contabilitatea pentru PFA desi e simpla si gratuita, iti ia o gramada de timp

De curand, mi-am deschis un PFA, am devenit Persoana Fizica Autorizata. In prima instanta cei care au PFA nu au nevoie de contabil. Doar SRL-urile au drept conditie obligatorie viza unui contabil autorizat, stampila acestuia. M-am bucurat ca am scapat de o cheltuiala, insa bucuria a fost de scurta durata pentru ca softurile cu care stii evidenta facturilor bineinteles, costa bani…

Cu alte cuvinte, ce dai pe mere iei pe pere si muncesti si extra. Cel mai bine este sa apelezi la o firma care se ocupa de contabilitate PFA  si ai incheiat socoteala. Ma uitam la mine de exemplu, la final de luna se strang o gramada de documente si de facturi si de chitante care trebuie inregistrate. Imi ia o jumatate de zi ca sa le bag in sistemul de contabilitate ceea ce mi se pare cel putin ridicol.

Oricum, am decis sa ma mut in Bucuresti de la anul si voi schimba forma firmei din PFA in SRL-D pentru ca vreau sa extind putin ideea de business. Deocamdata ma descurc de minune cu PFA. Nu vreau sa fiu inteles gresit, nu blamez PFA-urile, din contra, sunt o forma de firma super ok pentru un anumit nivel de venituri. Cand depasesti aceste venituri e bine sa treci la o forma mai avansata.

Atentie la contabilitate daca aveti SRL-uri. ANAF-ul nu are in portofoliu amenzi mai mici de 5000 de lei

Pentru SRL-uri exista firme care ofera servicii contabilitate Bucuresti mult mai “interesante” daca le pot spune asa pentru ca in acest sector chiar este nevoie de contabili buni. V-am povestit despre unchiul meu de la Bucuresti care a luat 5000 de lei amenda de la ANAF pentru ca nu avea contabilitatea in regula? Daca nu, va spun acum despre ce este vorba…

Ce facea omul: facea singur toate actele contabile si stampila o punea un prieten de-al lui, contabil de asemenea. Bilanturi facute dupa ureche, acte vraiste. Bineinteles ca a luat amenda cu prima ocazie. Asta inseamna sa fii roman cred… Omul a crezut ca e mai bine sa faca treburile romaneste de cat sa fie putin serios, mai ales ca la Bucuresti exista preturi contabilitate foarte mici.

Ce ne impiedica sa investim in servicii de contabilitate de calitate, profesionale?

Acuma, vine si intrebarea mea: de ce Dumnezeului sa insisti sa te ocupi de unul singur de contabilitate cand exista firme specializate in asemenea lucruri, care in primul rand iti asigura corectitudinea actelor si in al doilea rand discutam despre niste servicii destul de ieftine? Nu pot sa inteleg. Parca unii oameni nu au judecata sau se gandesc intotdeauna doar la cel mai mic pret pe care pot sa il plateasca.

Lasand exemplul negativ al unchiului meu de-o parte, cred ca problema asta a contabilitatii ar trebui gandita putin in ansamblu. Cei care pornesc pe drumul persoanelor juridice ar trebui sa aiba de la inceput idee despre faptul ca vor avea nevoie de un contabil bun, nu orice contabil, nu acte facute de ei dupa terminarea programului. Cred ca o firma serioasa are nevoie la randul ei de colaboratori seriosi.

O afacere profitabila care evolueaza reuseste sa prinda aripi daca cei care o conduc se concentreaza pe evolutie, nu se pierd in detalii

Tu trebuie sa te gandesti doar la afacerea ta, nu la detalii precum contabilitatea. Nu trebuie sa inveti contabilitate, ci sa reusesti sa te ocupi doar de problemele care pot ajuta mica ta afacere sa dea inainte, sa avanseze.

Cred ca asta este cea mai mare problema a celor care isi deschid o firma: vor sa le faca ei pe toate pentru a scuti costurile, inclusiv contabilitatea, si prefera un contabil de 2 lei care pentru 150 de lei pe luna le da doar stampila.

Ei bine, nu… Lucrurile nu trebuie sa fie facute in acest mod. Contabilitatea nu trebuie sa dea batai de cap nimanui. Reprezinta doar o formalitate care trebuie dusa la indeplinire de niste profesionisti, altii de cat persoanele care conduc firme.

Viata e scurta si domeniile de activitate vaste, nu avem timp sa le invatam asa chiar pe toate. Cel mai bine este sa lasam persoanele specializate sa isi faca treaba dupa ce ii contactam pentru a externaliza povara contabilitatii din a noastra mica firma.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here