Home Gandurile mele Din nou despre monumente istorice lasate in paragina. Podul lui Traian de...

Din nou despre monumente istorice lasate in paragina. Podul lui Traian de peste Dunare

3248
0

Nu stiu de ce, insa monumentele istorice intr-un oras precum Severinul nu prezinta cine stie ce interes pentru autoritati. In cele ce urmeaza o sa discutam putin despre “Piciorul Podului lui Traian” de peste Dunare, de pe malul romanesc bineinteles. Mai este un picior pe malul sarbesc dar acela este destul de bine intretinut, nu avem ce critica.

Ce este Podul lui Traian de peste Dunare?

Podul a fost construit de Apolodor din Damasc, arhitect al Columnei intre anii 103 si 105 pe Dunarea de Jos in orasul Drobeta Turnu Severin. Scopul podului era unul destul de simplu: Dacia lui Decebal trebuia cucerita de romani iar acestia trebuiau sa faciliteze cumva transportul trupelor si proviziilor peste Dunare pentru a-si asigura succesul campaniei de cucerire. Dimensiunile podului erau 12 metri latime si 18 metri inaltime, 1135 metri lungime. Capatul sudic al podului era la Pontes si cel nordic la Drobeta.

Podul a fost distrus treptat, o data de imparatul Hadrianus pentru a se proteja de invaziile roxolane si iazyge si o data in anul 275 cand Dacia a fost abandonata definitiv.

Cum ajungi la piciorul podului lui Traian din Drobeta Turnu Severin?

Ei bine, asta este o intrebare capcana pe care foarte multi turisti mi-o adreseaza. Este apropae imposibil de ajuns la monument daca esti turist si nu cunosti zona. Nu exista nici un panou care sa indice pozita exacta sau modul in care ajungi acolo. Practic trebuie sa strabati portul Drobeta pana la capat apoi sa mai mergi vre-un kilometru pana la ruine… Si acolo ce sa vezi? Gunoaie si paragina totala, o bataie de joc cum rar s-a mai vazut.

E trist sa vezi ca un monument vechi de apropae 2000 de ani este in asemenea stare, chiar trist. Asta inseamna autoritati locale nepasatoare, care nu vor sa faca nimic pentru oras daca probabil nu este cu parandarat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here