Home Diverse Drumul catre obtinerea permisului de conducere categorie D

Drumul catre obtinerea permisului de conducere categorie D

481
0

Dedicata in mod special profesionistilor, categoria D ofera posibilitatea soferilor de a conduce majoritatea tipurilor de automobile existente la momentul actual. Detinatorii acestei categorii au posibilitatea de a deveni soferi profesionisti pe autovehicule cu mai mult de opt locuri, precum autobuzele sau microbuzele. De asemenea, persoanelor ce detin aceasta categorie le este permis sa conduca un automobil cu mai mult de opt locuri, caruia sa i se ataseze si o remorca, cu conditia ca aceasta sa nu depaseasca greutatea de 750 kg.

Obtinerea acestei categorii nu se face insa deloc usor, deoarece conducatorul auto va fi nevoit sa urmeze mai bine de 4 saptamani de cursuri, la scoala de soferi, iar mai apoi sa promoveze cele doua examene, cel teoretic si cel practic. Conditiile de inscriere la scoala de soferi, iar mai apoi la examenul teoretic, sunt diferite de conditiile ce trebuie indeplinite de catre cei ce isi doresc permisul de conducere categorie B. Perioada de pregatire nu este singura care creste, varsta minima fiind si ea ceva mai mare, de 24 ani.

Documentele necesare pentru inscrierea la examen sunt urmatoarele:

  • Copie dupa actul de identitate;
  • Copie dupa permisul de conducere (minim categorie B);
  • Cazier judiciar;
  • Aviz medical si aviz psihologic;
  • Fisa de scolarizare (aceasta este eliberata de catre scoala de soferi);
  • Dovada de plata a taxei de examen si de permis.

Cu exceptia fisei de scolarizare si a dovezilor de plata, toate celelalte documente vor face parte din dosarul necesar inscrierii la scoala de soferi.

In functie de categoria pe care deja conducatorul auto a reusit sa o obtina, perioada de pregatire la scoala de soferi poate sa fie mai lunga sau mai scurta:

  • Conducatorii ce detin doar categoria B vor face minim 50 de ore de pregatire practica, pe parcursul a opt saptamani;
  • Conducatorii ce detin categoria C sau D1 vor sustine 46 de ore de pregatire practica;

In ceea ce priveste pregatirea teoretica, numarul de ore depinde de fiecare dintre scolile de soferi in parte, insa minimul recomandat este de 50 de ore. Pe toata perioada pregatirii teoretice este important ca fiecare conducator auto sa fie constient ca prin completarea de chestionare auto isi va oferi mai multe sanse. Fie ca va completa teste auto de unul singur sau alaturi de instructor, rezultatele se vor vedea la examenul final.

Dupa finalizarea orelor la scoala de soferi, cursantul se va inscrie la proba teoretica. Pregatirea pentru proba teoretica se poate face prin completarea de chestionare DRPCIV pe pagina www.i-drpciv.ro, una dintre paginile aprobate de catre Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Dupa promovarea probei teoretice, va urma proba practica, urmand ca cursantul sa conduca autobuzul pe un traseu definit de catre un politist de la Politia Rutiera.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here