Home Diverse Paharele din carton ar trebui să fie obligatorii și în România

Paharele din carton ar trebui să fie obligatorii și în România

197
0

Poluarea începe să devină o problemă din ce în ce mai mare pentru întreaga planetă, atât cea care are la bază dioxidul de carbon și care este direct răspunzătoare pentru schimbările climatice și fenomenele meteo extreme resimțite în ultimii ani, cât și cea care are la bază materialul plastic, un compus chimic ce din păcate se reciclează prea puțin ca să nu facă rău planetei. După cum știm, o pungă din plastic are nevoie de un interval de timp cuprins între 450 și 1000 de ani pentru a se degrada, mult prea mult pentru contextul actual al societății în care plasticul a devenit o mare problemă.

Statisticile indică faptul că 91% din plasticul produs pe planetă, nu este reciclat absolut deloc

De exemplu, s-a ajuns în situația în care în nordul Oceanului Pacific, s-a format o întreagă insulă doar din plastice, din deșeuri din plastic, insulă numită Great Pacific Garbage Patch. Are dimensiunea Indiei, Europei și Mexicului la un loc. Și asta s-a întâmplat din cauza faptului că DOAR 10% din cantitatea totală de deșeuri din materiale plastice, ajunge în ocean. Vă dați seama ce cantitate de plastic nereciclat există pe Terra în acest moment. Estimarea cercetătorilor din acest domeniu aduce în prim plan o cifră absolut ridicolă: 7000 de miliarde de sticle din plastic sunt nereciclate pe Terra.

Cele mai mari producătoare de materiale plastice sunt bineînțeles cele mai dezvoltate țări

Cele 7000 de miliarde de sticle din plastic pot fi transformate în masă, adică se poate afla cât cântăresc ele de fapt, plecând de la premiza conform căreia o tonă de plastic înseamnă 25.000 de sticle (aproximativ 280.000.000 tone). Pe lângă faptul că plasticul este un reziduu care nu se degradează, un reziduu care afectează aspectul fizic al naturii, este periculos și pentru noi, oamenii. Să nu uităm că este alcătuit din chimicale dăunătoare organismului nostru. În plus, plasticul afectează ecosistemele atât terestre cât și marine, nu puțini au fost peștii găsiți cu sticle de plastic în stomac.

România – o țară în care ideea de reciclare sau de colectare selectivă este încă departe

România este o țară europeană, este o țară care a semnat tratatul climatic COP 21 de la Paris din 2015 și care s-a angajat să reducă pe cât posibil nivelul actual de poluare. Și când spunem poluare nu ne referim doar la poluarea aerului. Poluarea cu materiale plastice este o problemă majoră care poate fi însă combătută prin două mari soluții: înlocuirea recipientelor din plastic acolo unde se poate (pungi, pahare) cu recipiente din hârtie sau carton, în timp ce sticlele din plastic alături de alte obiecte din acest material trebuie să ia calea reciclării. Altfel, plasticul o să ne îngroape de vii.

Înlocuirea plasticului cu hârtia – o soluție interesantă și eficientă pentru reducerea poluării

Ideea aceasta cu pungi și pahare de carton pentru băuturi gen ceai/cafea, nu este nouă. Ea se află printre noi de ani buni dar din păcate nu prea este implementată, nu există încă un cadru legal care nu doar să oblige comercianții să le folosească, dar să îi și sancționeze în cazul în care aceștia nu doresc să se pună la punct cu noile reglementări. Degeaba ai legi dacă nu ai și sancțiune, pentru că trăim într-o țară în care s-a dovedit științific faptul că cetățenii nu știu decât de par, de ciomag. Dacă nu sunt atent supravegheați, împinși de la spate spre schimbare, aceștia se vor eschiva o veșnicie.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here