Home Diverse Vesmintele preotilor si tesaturile specifice din biserica sunt creatii atent lucrate

Vesmintele preotilor si tesaturile specifice din biserica sunt creatii atent lucrate

423
0

Cu siguranta ca intrand intr-un lacas sfant ti-ai dat seama ca decorul nu este unul intamplator si ca multe dintre tesaturi, acoperaminte sunt in ton cu stilul interior. Acestea sunt create de cele mai multe ori manual, brodate cu atentie, de maini iscusite. Nu te gandi ca au vreo legatura cu stilul broderiilor ce se poarta la ora actuala. Curios si interesant de stiut este ca acestea sunt create de persoane care stiu foarte bine tehnica necesara si ce presupune croiala si executia unor astfel de piese.

Atelierele de croitorie pentru realizarea de vesminte preotesti si alte textile brodate si infrumusetate, necesare in biserica nu sunt foarte multe la numar. Mai ales daca vorbim de necesitatea ca acestea sa fie realizata la comanda, cu atat mai grea este misiunea de a le crea. Unele sunt brodate, pictate, de fiecare data fiind vorba de frumusetea unor lucrari care cinstesc divinitatea.

Putini stiu de ce vesminte preotesti brodate sau tesute sunt atat de specific create, tinand cont de simboluri si culori. Istoria acestor vesminte denota despre ce este vorba si anume o maniera de a cinsti pe Hristos, de a se inchina acestuia aratand supunere. Tinutele de acest gen si multe dintre acoperamintele din biserica au mereu elemente comune insemnand firul auriu dispus ca model pe fond colorat de cele mai multe ori, deci iesind in evidenta. Acesta se refera la darurile inchinate lui Hristos, nefiind simbol de opulenta cum ai crede la prima vedere.

Cum sunt create vesmintele preotilor

Inainte de a se apuca de treaba propriu zisa de croitorie, maicile sau cel care are aceasta meserie de a crea vesmintele preotilor incepe cu ritualul unei rugaciuni. Se va citi asadar rugaciunea specifica de sfintire a vesmintelor, dupa cum se specifica in Moliftelnic. Atunci cand misiunea este de a coase vesminte menite sa fie folosite la sfinte moaste exista un ritual si mai aspru si prespune ca inainte de munca sa se tina o perioada de post si rugaciune.

Daca sunt dorite vesmintele brodate, acestea presupun o munca complexa pentru imprimarea broderiei. In trecut aceasta munca era exclusiv manuala, ceea ce putea dura destul de mult. Acum insa exista metoda automatizata, a masinilor de brodat ce eficientizeaza timpul de executie. Astfel de vesminte sunt apreciate pentru rezistenta, durabilitatea modelului brodat. Acesta nu se sterge, nu dispare dupa spalari repetate. In plus, este un stil deosebit de elegant.

Fiecare preot poate alege dupa bunul plac ce tip de vesminte sa poarte. Restrictii sunt cu privire la semnificatia simbolurilor si a culorilor. Aparte de acestea, se pot alege combinatii de elemente decorative. Se stie ca de obicei vesmintele preotilor sunt destul de incarcate vizual vorbind. Ne dam seama asadar ca executia lor tine de armonia modului in care se combina tot felul de simboluri si despre arta frumosului expusa pe textile astfel incat rezultatul final sa fie unul apreciat, nu incarcat si prea aglomerat.

Unele vesminte de acest gen se pot achizitiona gata facute, oferte de acest gen fiind regasite la vesmintebisericesti.ro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here