Românii au bani – se vede din dobânzile la depozite

Mi se pare pe-o parte amuzant, pe-o parte revoltător faptul că băncile au ajuns să împrumute românii cu 11-12% dobândă pentru credite de nevoi personale, însă când românii doresc dobândă pentru faptul că-și țin banii la bancă, li se aruncă chiar și un os de 0.1% dobândă la depozite. 0.1% fraților, pe la ING parcă am văzut. Chestia asta poate să scoată în evidență două aspecte, două posibilități:

  • Ori băncile au venit în România ca să-și bată joc de noi, de cetățeni, știind că prin intermediul șpăgilor cei de la putere nu vor interveni niciodată, știind că pentru cei de la putere banii personali sunt mult mai importanți decât banii proștilor de rând. Așa se explică într-un fel și dobânda ridicolă de 12% pentru creditele de nevoi personale. A ajuns să fie mai ieftin la cămătari decât la băncile din România. Asemenea bătaie de joc e unică în lume cred.
  • Ori românii au prea mulți bani. Și cum n-au ce face cu ei, îi țin la bancă. Banca de asemenea nu are ce face cu ei că are și ea bani, și din moment ce nu-i folosește, nu face nici profit, nu face profit, nu are de unde să dea bani mai mulți la dobânzi sau dacă are, nu se justifică oricum. Mi-ar place să cred, și înclin să cred că aceasta este varianta corectă, însă tot pe prima aș merge.

Parcă toate sunt potrivnice în țara asta. Toată lumea, de la stat cu taxele lui aberante puse inclusiv pe muncă (45% din salariu), la dobânzile practicate de bănci. Nu care cumva să se ridice și românul de rând un pic. Tot sărac să fie, tot bun de jumulit de unul și de altul.

Leave a Reply