Atunci când pleci la muncă în străinătate prin vorbe…

Am auzit recent povestea unui amic, legată de experiența  lui când a plecat ultima dată la muncă în Germania. Cum omul nu avea serviciu în țară stabil, a zis să plece urechea la spusele unei cunoștințe, și să accepte o ofertă de muncă în Germania, sezonier, pentru 2-3 luni. Știți voi, s-a dus cu capul înainte la o chemare de genul „Hai nană la muncă în Germania, eu plec joi, dacă vrei, poți să vii și tu”. Evident, nu s-a făcut contract de muncă dinainte, nu s-au oferit prea multe detalii și omul cum nu avea serviciu, cum avea nevoie de bani, a zis că se bagă. Banii erau destul de ok pentru agricultură în Germania, i se promiseseră 1500 de euro net în mână și cazare gratuită. S-a gândit și el că mai cheltuie pe acolo 500 cu mâncarea și se întoarce în țară cu 2000 de euro, bani cu care s-ar putea descurca până ar găsi ceva stabil aici.

Evident, socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg. Haideți să vă povestesc cum s-a întors al meu după o lună și 3 zile cu doar 600 de euro în buzunar. Cică a ajuns acolo și a semnat un contract cu angajatorul neamț pe mult mai puțin, pe 1200 de euro deși i se promiseseră 1500, cazarea era gratuită dar cu alte 7 persoane în cameră, fără dușuri, cu o bucătărie mereu ocupată unde nu putea face nimic de mâncare, fără frigider, etc. Colac peste pupăză, în loc de 8 ore pe zi cum i se spusese în România, lucra 12 ore pe zi. Și nu mai continui. Asta înseamnă să pleci la muncă în străinătate cu capul în traistă, bazându-te doar pe vorbele unor cunoștințe care probabil au primit ceva de la angajator să te aducă acolo la muncă.

Dacă ai chef de muncă serioasă în străinătate, caută pe Bixter. Pe Bixter se pot găsi multe locuri de munca în străinătate, serioase, nu țepe sau semi-țepe. Nu trebuie să te mai bazezi pe vorbele nimănui atunci când vrei să pleci în străinătate. Cel mai bine apelezi la o agenție de recrutare de renume și folosești site-urile de anunțuri de angajare pe care țeparii nu prea pot să-și facă mendrele.

Leave a Reply