3 motive pentru care casa de marcat nu ar trebui să fie inamicul micului comerciant

În România, micii comercianți vorbesc despre banii pe care trebuie să-i dea către stat sub formă de diverse taxe (TVA, impozit pe profit, etc) cu multă ură. Unii dintre ei se complac într-o evaziune fiscală dusă la perfecțiune iar în momentul în care sunt amendați de către ANAF, tot ei se supără. Această mentalitate trebuie să se schimbe, casa de marcat nu trebuie să fie inamicul comerciantului român și există cel puțin trei motive pentru care eu unul consider acest lucru, voi explica în cele ce urmează.

3 motive pentru care casa de marcat nu ar trebui să fie inamicul micului comerciant

  1. Peste tot în lume se plătesc taxe la stat. Nu doar în România și sunt țări în care nivelul de taxare îl depășește cu mult pe al nostru. Nu spun că în România nivelul de taxare corespunde puterii de cumpărare sau realității, dar acesta nu ar trebui să devină un motiv pentru ca micii comercianți să facă evaziune fiscală. Toți cei care lucrează în comerț ar trebui nu doar să-și cumpere case de marcat ieftine, ci să le și folosească. Cineva a spus bine în antichitate „Să-i dăm Cezarului ce-i al cezarului”. Eu unul dacă aș avea o problemă cu plata taxelor către stat, aș renunța la afacere.
  2. Cu mentalitate de hoț, nu evoluezi. Evaziunea fiscală, faptul că nu bați în casă toate vânzările, este în sine o hoție. Nu vreau să pară că aș ține morțiș să iau apărarea statului în această problemă întrucât sunt conștient de faptul că acesta nu oferă nimic în schimbul birurilor percepute, însă atât timp cât nu te obligă nimeni să devii comerciant în aceste condiții de taxare, nu e normal să încerci să furi. Cu acest tip de mentalitate nu cred că se poate evolua.
  3. O relație bună cu instituțiile statului este motivantă. Pui capul liniștit seara pe perină, nu stai mereu cu grijă și cu frică, nu cumva să vină ANAF-ul în control și să te găsească în neregulă. Amenzile sunt destul de mari și nu cred că și le dorește nimeni. Decât să consideri casa de marcat un inamic, mai bine te supui legii și dormi liniștit noaptea. Apoi, dacă dormi noaptea liniștit știind că ești în regulă cu toate, te poți gândi mai bine cum anume îți poți dezvolta afacerea. Profitul tău trebuie să vină de la clienți, nu din banii pe care ar trebui să-i dai la stat.

Așadar, dacă ești comerciant și nu ești în regulă cu legea, fă bine și pune-te la punct până nu e prea târziu. Cu toții țipăm că vrem schimbare, că vrem o țară ca afară, dar noi să rămânem aceiași hoți care ne gândim mereu de unde să mai ciupim un leu, doi, în loc să ne gândim cum am putea dezvolta afacerea propriu-zisă. În ziua de azi casele de marcat sunt ieftine, vin echipate cu jurnal electronic pe card MicroSD așa cum cere noua lege, operațiunea de fiscalizare case de marcat nu este nici ea scumpă sau complexă deși se cer multe documente pentru înfăptuirea ei. România este o țară în care comerțul funcționează destul de bine așa că nu cred că e normal să considerăm casa de marcat inamicul afacerii.

Leave a Reply