Cu viciile la psiholog

Fiecare persoana se preocupa de renuntarea la un viciu. Nimeni nu poate oferi o explicatie rationala si concreta din care sa reiasa motivele ce stau la baza acestei intentii, insa cu totii suntem de acord ca viciul constituie un obicei daunator pe care trebuie sa il elimini din viata ta.

S-au intocmit cataloage ale viciilor si precum orice evidenta respectabila, este normal sa ne ofere si clasificari temeinice. Asadar, se poate vorbi de vicii interzise si aspru pedepsite, unele ingaduite si altele demne de lauda si ravnite.

Viciile reprezinta o tentatie in a caror tentatie aproape oricine poate cadea, de la cei mai tineri, pana la cei mai in varsta. Obiceiurile care se incadreaza in aceasta categorie, prin prisma faptului ca creeaza dependenta, dar prezinta si consecinte nefavorabile sunt: alcoolul, drogurile, jocurile de noroc, retelele de socializare, jocurile pe calculator, mancarea (dulciuri, fast food), etc.

Efectele unui viciu nu se raporteaza doar la imposibilitatea de controlare a comportamentului, ci persista intr-un plan mai grav, ajungand sa se rasfranga asupra laturei materiale, familiale, sociale si automat si a celei profesionale.

Psihologii asociaza experienta acestor dependente, precum si utilizarea lor intr-o anumita perioada cu o plimbare intr-un montagne russe, cu satisfactie pe termen scurt intr-un orizont larg cu asteptari mai mari si cu mai multe frustrari acumulate pana la implinirea asteptarilor. Aceste obiceiuri dezvolta fenomenul de toleranta, in sensul ca ia nastere necesitatea de a mari „doza” pentru a te bucura de satisfactia unei stari de bine, iar tentativa de a stopa obiceiul atrage dupa sine efectele fizice si psihice similare sevrajului la o substanta psihoactiva. Aici ne referim la dificultatile de concentrare, nelinistea, insomnia, iritabilitatea si tendinta depresiva.

Inainte de a apela la un psiholog Bucuresti, are loc procesul de abstinenta, dar care se evidentiaza prin anumite simptome care tradeaza mai puternic faptul ca exista intr-adevar o situatie de dependenta. Semnele abstinentei sunt:

  • Anxietate;
  • Furie;
  • Tristete cu implicatii depresive;
  • Insomnie;
  • Agresivitate;
  • Incapacitatea de gestionare a timpului intr-un mod util.

Cum recunosti o dependenta?

Atunci cand efectele nedorite ale obiceiurilor nepotrivite iti afecteaza intr-un anumit fel unele aspecte ale vietii, relatiile cu persoanele apropiate, precum si activitatea profesionala, este evident ca exista o problema cu privire la gestionarea unui anumit viciu.

Mai exact acest lucru se resimte, in situatia in care ai inceput sa simti nevoia de a consuma alcool, droguri, tigari, fast food sau de a merge tot mai frecvent la casino si descoperi ca iti este tot mai greu sa iti asumi aceasta situatie sau sa renunti la ea ori ti se pare tot mai greu sa poti controla cantitatea sau situatie, atunci putem vorbi de faptul ca prezinti o dependenta clara.

Cum te ajuta psihoterapia?

Cu ajutorul unui psiholog, vei invata care sunt modalitatile prin care vei reusi sa pui stapanire pe timpul si pe viata ta. Iti va pune la dispozitie concepte si solutii originale, practice, dar si tacticoase, pe care sa le aplici in anumite situatii din viata.

Terapia psihologica ofera posibilitatea ca tu sa constientizezi o mai buna valoare a atitudinilor si emotiilor tale de fond. Constientizarea in sine prezinta un efect modelator. Iti arata cum sa detii controlul asupra indatoririlor si activitatilor tale, incepand sa te preocupi mai multe de acele lucruri care produc realmente o schimbare in viata si iti aduc o stare de bine.

Leave a Reply