Sticla securizată – un nou trend în designul interior

Sticla securizatăDesignul interior ca și concept se schimbă foarte des, este influențat anual și gradual la nivel mondial. Evident, aceste influențe se simt și în România, una dintre țările în care se construiește oarecum peste media europeană, atât pe parte industrială cât și pe parte rezidențială. Dacă în ultimii ani trendurile indicau o oarecare abordare sau mai bine zis integrare a influențelor industriale în sfera rezidențială prin folosirea materialelor brute precum betonul și oțelul la vedere, astăzi se folosește foarte multă sticlă.

Sticla securizată pentru interior are foarte multe avantaje, indiferent că este folosită într-o clădire de birouri, într-o hală de producție sau într-un apartament. În primul rând, sticla securizată contribuie major la capitolul design interior modern. Atât timp cât trendurile internaționale merg pe sticlă, e clar că aceasta va fi folosită masiv în designul interior românesc. Momentan nu se poate obține o abordare modernă doar cu beton și oțel, sticla fiind un element cheie în stabilirea standardului.

În al doilea rând, sticla securizată reușește să aducă mult mai multă lumină artificială în incintă. Se pot construi pereți întregi din sticlă securizată ori balustrade, chiar și trepte. Prin tratarea termică a sticlei și răcirea imediată aceasta capătă o rezistență ieșită din comun, suficient de mare însă pentru a fi folosită în designul interior și nu oriunde, ci în puncte cheie. În plus, în momentul în care se sparge din cauza șocurilor mecanice, aceasta se face bucățele astfel încât nimeni să nu fie rănit.

Dacă în trecut arhitecții se temeau și se fereau de folosirea sticlei ca element de design interior masiv, astăzi prin intermediul sticlei securizate au scăpat de pericolul ce gravita deasupra unei simple spargeri. Imaginați-vă un perete din sticlă normală care se sparge. În cădere devine o adevărată ghilotină pentru cei din preajmă, însă sticla securizată aduce siguranța în prim plan.

Faptul că se sparge în bucățele mici o transformă de fapt într-un trend arhitectural fără de care astăzi nu mai putem avea pretenții la un design modern.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla pe viitor, însă cert este că sticla securizată capătă tot mai multă aplicabilitate, recent au început să se fabrice chiar și scaune din acest material dar despre obiectele de mobilier confecționate din sticlă securizată vom discuta în articolul viitor.

Leave a Reply