Oare câți dintre noi vom prinde pensia?

Bună întrebare. Eu unul am 30 de ani și dacă nu pică luna pe pământ între timp, dacă nu izbucnește cel de-Al Treilea Război Mondial între timp, mai am de așteptat 35 de ani până la momentul cu pricina.

O viață de om. Sincer să fiu, eu nu sunt așa optimist. Nu cred că am să apuc această vârstă a pensionării din pricina nivelului de stres existent în viața de zi cu zi. Nu mai suntem pe vremea lui Ceaușescu să ni se dea serviciu, să ni se dea casă, să ni se ia de pe umeri grija zilei de mâine. Astăzi trebuie să muncești să-ți sară capacele fără ca nimeni să-ți poată garanta absolut nimic.

Dacă ai nenorocul să fii sărac, să ai părinți săraci care nu-ți pot lăsa case moștenire, vei fi nevoit să muncești pentru o casă. O să faci probabil credit pe 30 de ani astfel încât să ai o rată suficient de mică pe care să o poți plăti dintr-un salariu de mizerie, chiar dacă ajungi să dai înapoi în 30 de ani mai mult decât dublu, chiar dacă nimeni nu-ți mai garantează astăzi din pricina ROBOR-ului că rata fixă rămâne rată fixă și așa mai departe.

Cum să-ți mai faci planuri de pensie când vremurile sunt cum sunt, când nimeni nu poate să-ți mai garanteze un job și o plată bună, cu care să te descurci să crești și un copil, să-ți întemeiezi o familie cu alte cuvinte. Voi ce credeți? Veți ajunge la pensie sau credeți la fel ca mine, că veți da colțul cu mult înainte de termen?

Leave a Reply