Home Diverse Este paradontoza o boală așa de gravă cum se aude?

Este paradontoza o boală așa de gravă cum se aude?

325
0

Din păcate, România este pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește vizita preventivă la medicul stomatolog. Nu vă speriați, nu este ceva ciudat sau nelalocul lui. După cum știm, serviciile stomatologice în România nu sunt subvenționate de către stat, fiecare cetățean trebuie să le suporte din propriul buzunar iar conform statisticilor, mai bine de jumătate dintre cetățenii acestei țări lucrează pe salariul minim pe economie.

Ținând cont de faptul că traiul în această țară este destul de scump, din 250 de euro net bani în mână de unde să mai ajungă și de stomatolog? Partea proastă este că această eschivă poate să ducă la paradontoză, o boală destul de dificil de tratat (care de fapt nu prea se poate vindeca în totalitate), catalogată de multă lume drept una foarte gravă.

În momentul în care se instalează paradontoza (afecțiune a gingiilor ce duce la pierderea dinților) este nevoie de tratament stomatologic de specialitate iar în cazul în care luați contact cu tratamentul veți constata că negrul nu este chiar așa negru, veți constata că nu este o boală așa gravă cum se spune, mai ales dacă interveniți în faza incipientă. Dacă veți fi oameni prevăzători și preventivi, sunt șanse mari să scăpați ieftin.

Igiena orală insuficientă este singura cauză pentru instalarea paradondozei?

Pe lângă igiena orală insuficientă, paradontoza poate să aibă mai multe cauze, printre care: fumatul, predispoziția genetică (dacă părinții sau bunicii au avut această boală e posibil să o faceți și voi), sarcina și menopauza, stresul cronic combinat cu o alimentație dezechilibrată, Bruxismul, medicamentele pentru tratarea afecțiunilor de inimă, etc.

De specificat faptul că dacă se menține o igienă orală de calitate, responsabilă, șansele de a face paradontoză pe cauze genetice se reduc destul de mult. Faptul că cineva din familie, suferă de această boală trebuie să fie un semnal de alarmă care să aducă în vedere membrilor faptul că sunt predispuși să o facă și ei dacă nu păstrează o igienă orală foarte bună.

Așadar, dacă cumva vă treziți cu această boală nu înseamnă neapărat că ați avut o igienă orală insuficientă. Din păcate după cum putem vedea,  ea poate avea multiple cauze. În cazul în care se intervine în faza incipientă, chiar dacă în acest moment nu există un tratament care să vindece paradontoza, există posibilitatea de a salva dinții rămași neafectați. E foarte important de înțeles acest aspect întrucât este cel care salvează situația de la dezastru.

Ce se întâmplă atunci când paradontoza afectează toți dinții?

În cazul în care boala afectează toți dinții e clar că aceștia vor trebui scoși și puși alții, operațiune destul de costisitoare. Poate că ar trebui să acordăm mai multă importanță prevenției, chiar dacă acest lucru înseamnă un cost suplimentar din partea noastră. Cred că și mentalitatea oamenilor este un pic de vină aici pentru că în ultimii ani, românii s-au învățat să investească puținii bani pe care-i au doar în lucruri care le aduc un oarecare profit, o oarecare plusvaloare.

Neglijatul sănătății este specificul țărilor subdezvoltate precum România, țări în care fiecare om vrea să aibă și el strictul necesar în gospodăriile, o casă frumoasă, o mașină bună, etc. Important este să schimbăm mentalitatea și să realizăm faptul că nimic nu e mai important decât sănătatea. Dacă suntem sănătoși, putem muta și munții din loc. Dacă în schimb începem să scârțâim și să cheltuim banii pe la doctori, vă dați seama că nu mai există un viitor atât de strălucit.

Paradontoza este tipul de boală care deși pare foarte gravă, poate fi ținută în frâu și poate fi păcălită astfel încât viața de zi cu zi să nu fie afectată. Rămâne la aprecierea fiecăruia dintre voi dacă merită sau nu investiția în prevenție. Părerea mea este că atât timp cât cei din occident merg regulat la stomatolog, o putem face și noi chiar dacă o să avem parte de costuri suplimentare destul de mari uneori. Recomandat ar fi un consult stomatologic cel puțin o dată la trei luni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here