Respectul față de câinele tău rezultă din mâncarea pe care i-o dai

A avea grijă de un animal de companie nu-i deloc simplu. Un câine de exemplu implică mult mai multă responsabilitate față de o pisică sau de un porcușor de Guineea. Câinele trebuie plimbat de câteva ori pe zi dacă stai la bloc, trebuie cosmetizat, trebuie dresat un pic astfel încât să nu deranjeze comunitatea (aviz celor care-și aduc în curte câini care latră de nebuni toată noaptea ori latră toată ziua trecătorii de pe trotuarul din fața porții), etc.

Conform statisticilor, în România cel puțin, câinele este cel mai răspândit animal de companie, însă adevărul este că nu toți cei care aduc în casă o asemenea vietate, dau semnale clare că au și respect pentru ea. Cea mai clară dovadă pentru lipsa de respect față de cel mai bun prieten al omului este alimentația. Dar ce înseamnă atunci o alimentație de calitate pentru un câine? Ce înseamnă o alimentație prin care tu ca proprietar să demonstrezi că ai respect față de el?

O alimentație de calitate, capabilă să inspire respect este în primul rând o alimentație corectă. O alimentație corectă înseamnă la rândul ei o mâncare pentru câini care satisface nevoile nutriționale ale animalului.

Cu toții știm faptul că de multe ori, în România, câinii primesc ciorbă la masă ori resturi de alimente rămase de la proprietari. Acest lucru reprezintă cea mai clară dovadă de lipsă de respect față de animal.

Multă lume dorește un câine dar nu dorește să investească în el. Din păcate multă lume nu se gândește la faptul că mâncarea noastră e posibil să nu fie bună pentru un asemenea animal. Câinele nu este porc să mănânce orice și să-i fie bine în continuare. El are nevoie de mâncare dedicată ce trebuie cumpărată din magazine de specialitate precum Animax. Mâncare de calitate înseamnă branduri consacrate în acest domeniu precum Royal Canin, Acana, Pedigree, etc.

Fiecare rasă de câine, în funcție de talie și de vârstă, trebuie să mănânce o hrană cu un anumit compozit nutrițional, astfel încât să existe un echilibru. Mâncarea noastră, ori resturile de la masă nu conțin toți nutrienții și toate vitaminele necesare acestor animale și deși pe moment totul pare în regulă, pe termen mediu și lung pot apărea dezechilibre ce vor degenera în diverse boli. Cred că nimeni nu-și dorește să-și îmbolnăvească animalul de companie, nu?

Așadar, cei care spun că-și iubesc animalul de companie, cei care spun că respectă pe cel mai credincios prieten, trebuie să-i ofere o hrană corespunzătoare, capabilă să țină în echilibru organismul și astfel să existe o speranță de viață cât mai mare. Din păcate, aceasta este mentalitatea în România, o mentalitate care ne îndepărtează de normalitate în loc să ne apropie pentru că ani de zile așa am fost noi obișnuiți să gândim, să fim cât mai ieftini, să vrem de toate dar cu costuri cât mai mici. Un câine are și el nevoie de întreținere la rândul său, iar aici intră și mâncarea pe care i-o oferi zilnic.

Poți să-i mai dai câte un os, poți să-i mai faci o fiertură de oase dar asta nu înseamnă că meniul zilnic trebuie să fie compus din resturi de la masa noastră și din oase. Un alt semn foarte clar de lipsă de respect față de câine este înfometarea. Există foarte mulți proprietari de asemenea animale care au obiceiul să-și lase câinii cu zilele fără mâncare, prin curte ori prin apartamente de bloc. Știu că vi se pare ceva greu de crezut, însă se întâmplă. Înainte să mă mut aveam niște vecini la scara de alături care lăsau câinele închis în baie și plecau pe la țară în Weekend. Fără apă fără mâncare.

Nu ai cum să spui că iubești un câine dacă tu-l lași fără mâncare câte 2-3 zile cât stai pe la țară ori prin străinătate. Vesticii au găsit o soluție destul de simplă pentru această problemă: lasă câinii prin hoteluri special amenajate în acest scop ori pur și simplu în grija prietenilor. Eu unul nu aș putea niciodată să fac așa ceva, adică să chinui animalul doar pentru că nu am timp de el. Mai bine nu-l mai iau deloc decât să îl țin nemâncat. Lipsa de respect față de animalele de companie nu trebuie să existe, câinii trebuie iubiți corespunzător, nu doar la nivel declarativ iar alimentația, hrana pe care o oferim acestor animale este cel mai clar semn de respect pe care-l putem expune.

Leave a Reply