Cum trebuie să fie o firmă de contabilitate ca să inspire încredere?

alegerea unei firme de contabilitateContabilitatea poate să-ți dea uneori mari bătăi de cap, indiferent că ai un SRL, un SLR-D sau un PFA. Legile, Codul Fiscal se schimbă mereu în România și dacă nu ai o colaborare cu o firmă de contabilitate serioasă, te poți trezi cu amenzi din partea organelor de control ale statului, ori cu multe probleme pe care trebuie să umbli să le rezolvi pe la instituțiile statului, în loc să stai să te ocupi de afacerea ta. În mod normal, în România, firma de contabilitate se alege după tarifele practicate iar acest lucru este de departe cea mai proastă soluție. Atunci când te uiți la bani, nu la calitate, pe termen mediu și lung clar o să ai de pierdut. Dar cum trebuie să fie o firmă de contabilitate astfel încât să inspire încredere? Care sunt caracteristicile principale ale unei asemenea entități economice capabile să presteze servicii de calitate superioară?

Cum trebuie să fie o firmă de contabilitate ca să inspire încredere?

  1. Prețurile NU trebuie să fie derizorii. Am avut de-a face în trecut personal cu firme de contabilitate care ofereau niște prețuri de mai aveai puțin și te închinai cu stânga atunci când le priveai, așa erau de mici. Ideea e că nivelul de seriozitate al oamenilor respectivi era pe măsura prețurilor practicate, adică foarte mic. Ultima dată am discutat cu ei să-mi înființeze un nou SRL, cu contract tot de la ei pentru contabilitate și, să vezi și să nu crezi. Nici până în ziua de azi nu s-au ocupat. Ajunsesem să dau telefoane să-i întreb când rezolvă problema. După ce au trecut vreo 2 săptămâni și am văzut că oamenii nu mai dau niciun semn, am renunțat. În plus, poate chiar mai grav decât neseriozitatea, niște tarife contabilitate derizorii pot să inspire incompetență.
  2. Trebuie să dețină o platformă online. Contabilitatea în ziua de azi nu se mai ține cu registre din hârtie, totul trebuie să fie online. Tu ca persoană juridică trebuie să ai posibilitatea să emiți oricând facturi din orice colț al lumii, iar acest lucru se poate face numai cu ajutorul unei platforme online. O firmă de contabilitate va oferi acest serviciu clienților săi. Este o situație win-win, întrucât clientul poate avea acces la documente și creare de documente oriunde în lume, iar firmele de contabilitate au acces în același timp la clienți care se află într-un alt oraș față de cel în care acestea activează. Online-ul reușește să dezvolte business-urile pe toate palierele.
  3. Experiența profesională este crucială. Un contabil bun trebuie să aibă după părerea mea minim 10 ani experiență. Nu vreau să intru în polemici cu nimeni, sau să insinuez faptul că cei tineri care ies acum de pe băncile facultăților nu sunt așa buni, însă realitatea din aceasta domeniu te forțează să cauți oameni cu experiență în spate mai ales dacă ai un business aflat la început de drum. În momentul în care pornești la drum, trebuie să ai siguranța că partenerii pe care te bazezi cunosc foarte bine meseria pe care o practică iar acest lucru doar experiența îl poate confirma. Succesul afacerii tale depinde de parteneri.

Acestea sunt cele mai importante trei caracteristici ale unei firme de contabilitate care pot să scoată în evidență seriozitatea iar o companie serioasă o să inspire întotdeauna încredere. Așadar, atât timp sunteți convinși de experiența oamenilor în seama cărora veți lăsa contabilitatea, totul va fi în regulă pe termen mediu și lung. De asemenea, nu ar strica să vă asigurați și de faptul că prețurile corespund serviciilor oferite, raportul calitate-preț este și el crucial.

Leave a Reply