Ce se întâmplă la Mehedinți?

Mă uitam pe topfirme.ro și am fost oarecum surprins să văd că Mehedinți, județul în care locuiesc eu, este pe ultimele locuri la capitolul economie. Și mă întrebam ce naiba se întâmplă aici (în afară de faptul că se fură ca-n codru)? De ce în alte județe economia e mai puternică iar la noi, cea mai mare firmă este una de … paznici? Sincer să fiu, nu știu ce să zic.

Cred că este o combinație între hoție și lene, sau mai bine zis între hoție, lene și fenomenul depopulare. Tinerii care au chef de muncă își fac bagajele și pleacă de aici iar cei care s-au obișnuit cu spart de semințe pe la scara blocului, nu au munca în planurile lor de viitor. Nu ai cum să clădești prosperitate acolo unde se fură sau acolo unde oamenii sunt leneși.

Așadar, fiți atenți la niște statistici destul de interesante pe care le-am găsit pe topfirme.ro.

Top domenii de activitate pe țară (care sunt „business-urile” fruntașe)

 1. CAEN: 4711 – Comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun
  60,8 Miliarde lei (13,8 Miliarde euro)
 2. CAEN: 4730 – Comert cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate
  39,6 Miliarde lei (9 Miliarde euro)
 3. CAEN: 4941 – Transporturi rutiere de marfuri
  37 Miliarde lei (8,4 Miliarde euro)
 4. CAEN: 4120 – Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale
  29,7 Miliarde lei (6,7 Miliarde euro)
 5. CAEN: 4646 – Comert cu ridicata al produselor farmaceutice
  28,7 Miliarde lei (6,5 Miliarde euro)

Așadar, producție nimic. Doar comerț cu carburanți (de aici ne dăm seama de ce e așa de scump carburantul în România), comerț normal (de-aia avem câte 7 hipermarketuri în fiecare oraș din țară), transporturi de mărfuri (de-aia nu se vrea creșterea salariului în acest domeniu), construcții (după anii 90 orice bărbat a devenit meseriaș) și, bineînțeles, comerț cu pastile, cu medicamente. Că suntem o țară bolnavă.

Referitor la Mehedinți, este pe locul 42 din 42 de județe la capitolul cifră de afaceri, pe locul 42 din 42 la capitolul număr de angajați, pe locul 42 din 42 la profit, pe ultimul loc la de toate.

Leave a Reply