Pasta de dinti cu fluor – rol esential in prevenirea si controlul cariilor dentare si a bolilor parodontale

Periajul dintilor de doua ori pe zi cu o pasta de dinti cu fluor a fost promovat pe scara larga de foarte multi ani, deoarece joaca un rol esential in prevenirea si controlul cariilor dentare si a bolilor parodontale. Un astfel de comportament pare a fi o parte integranta a rutinei de igiena zilnica a multor oameni. In Marea Britanie, 55% dintre copiii cu varste cuprinse intre 1,5 si 4,5 ani au raportat ca se spala pe dintii mai mult de o data pe zi, iar 64% dintre cei cu varsta cuprinsa intre 4 si 18 ani si 74% dintre adulti au pretins ca se spala pe dintii de doua ori pe zi. In timp ce, in general, un astfel de comportament este acceptat ca a contribuit la imbunatatirea sanatatii dentare a populatiei, o proportie semnificativa a populatiei inca nu pretinde sa se spele de doua ori pe zi.

Contrar opiniei dominante ca o carie este sub control, boala reprezinta o potentiala amenintare pe tot parcursul vietii individului. Intr-un studiu longitudinal realizat recent pe 2 293 de adulti care se spala pe dinti frecvent, au fost tratati pentru carii un numar total de 3030 dinti (37% dintre cei care au primit tratament in cei 5 ani). Populatia varstnica este in special vulnerabila; 29% dintre adultii dentati, in varsta de 65+ ani, au avut carii la radacina cu o medie de 2,3 dinti afectati.

In Marea Britanie, prevalenta placii dentare si a bolii parodontale ramane, de asemenea, ridicata,  72% dintre adulti si 33% dintre dinti au avut placa dentara vizibila. Desi boala parodontala severa este relativ mai putin frecventa (8%), aceasta a crescut la 31% la cei cu varsta de 65 de ani si peste. S-a ajuns la concluzia ca, daca un numar mare de dinti este pastrat la batranete, este necesar sa se imbunatateasca igiena orala a majoritatii populatiei din Marea Britanie.

Utilizand zilnic pasta de dinti cu fluor, este destul de greu sa ne dam seama daca efectul pozitiv asupra prevenirii cariilor este rezultatul indepartarii mecanice a placii dentare sau al fluorului. In mod evident, cariile si fisurile ocluzale sunt partile cel mai dificil de curatat cu periuta si pasta de dinti.

Inainte ca pasta de dinti cu fluor sa fie disponibila la scara larga, dovezile privind importanta relativa a igienei orale si a fluorului au fost furnizate printr-un studiu de 3 ani, in care doua grupuri de copii, cu varste cuprinse intre 9 si 11 ani, au fost supravegheate in timpul periajului cu sau fara o pasta de dinti cu fluor, iar grupul de control nu a primit niciun fel de supraveghere. Atat grupurile de periaj supravegheate au redus in mod semnificativ nivelul placii si gingivitei, comparativ cu grupul de control, dar o reducere semnificativa a cariilor dentare a fost observata doar in grupul care a folosit pasta de dinti cu fluor. Este in general acceptat faptul ca declinul cariilor dentare poate fi atribuit, in primul rand, pastei de dinti cu fluor.

Este general acceptat faptul ca efectele benefice ale pastei de dinti cu fluor asupra cariilor dentare se datoreaza efectului local al fluorului, dupa ce dintii au iesit. In schimb, riscul de fluoroza se datoreaza inghitirii involuntare a pastei de dinti in timpul dezvoltarii dintilor. Parintii copiilor mai mici de 7 ani sunt sfatuiti sa aplice numai o cantitate mica de pasta de dinti (un bob de mazare) si sa incurajeze copilul sa scuipe pasta de dinti dupa spalare.

Exista dovezi concludente ca perierea dintilor de doua ori pe zi cu pasta de dinti cu fluor este eficienta in reducerea cariilor dentare.

Un studiu recent a concluzionat ca utilizarea pastei de dinti cu fluor este asociata, in medie, cu o reducere de 24% a cariei dentare in dentitia permanenta a copiilor si adolescentilor, comparativ cu o pasta de dinti non-fluorura.

Eficacitatea periajului de doua ori pe zi cu o pasta de dinti cu fluor pe carie este sustinuta de date obtinute din studii clinice. De exemplu, in randul copiilor cu varste intre 3,5-4,5 ani, 24% dintre cei ai  caror dinti au fost periati mai mult de o data pe zi au avut experienta cariala comparativ cu 38% dintre cei ale caror dinti au fost periati o data pe zi si aproape jumatate, 48%, dintre cei ai caror dinti au fost curatati mai rar. In studiile clinice dezvoltarea cariilor de 3 ani la participantii care au raportat periaj numai o data pe zi au fost cu 20-30% mai mari decat cei care s-au spalat pe dinti de doua ori pe zi. In timp ce aceste date trebuie interpretate cu putina precautie din cauza asociatiilor cu alti factori confundati, consumul de zahar, greutatea si consistenta dovezilor disponibile sustin recomandarea ca periajul de dinti, cu o pasta de dinti cu fluor, sa fie efectuata de doua ori pe zi.

Cauti un Dentist/Stomatolog in Bacau? Vino la Cabinetul stomatologic din Bacau DR.GRIGORIU®, de pe Str. Banca Nationala nr. 17. Programari la numarul de telefon: 0726 202 000.

 

Sursa informatii:

R M Davies, G M Davies, R P Ellwood & E J Kay. Prevention. Part 4: Toothbrushing: What advice should be given to patients? British Dental Journal, 195, pp 135–141

Leave a Reply