Imaginea României – sticlele de boască

Asta e fraților România, în toată splendoarea ei. Alcoolul se vinde în cantități impresionante aici iar oamenii îl consumă pe oriunde, nici măcar nu mai au răbdare să ajungă cu el acasă. Nu e prima dată când văd o asemenea abundență de sticle de boască pe metrul pătrat. Adesea pe unde sunt șantiere în lucru le vezi îngrădite nu de garduri cum ar fi legal, ci de sticle de boască pe care muncitorii le consumă probabil în timpul programului de lucru. Acolo se asfalta o porțiune de drum destul de mare.

Așa e toată România, nu doar pe la Vaslui se întâmplă chestii de-astea. Vânzarea și consumul de alcool a ajuns probabil prin prisma noastră pe primul loc în Uniunea Europeană. Se bea foarte mult și de la vârste foarte fragede, gen 12-13 ani. De unde iau copiii acest obicei? Păi de la părinți, de unde altundeva? De la acei părinți care atunci când pică grindina se gândesc în primul rând la vie, nu la grădina de legume. Alcoolul e pus pe locurile fruntașe în lista lucrurilor importante pentru români, din păcate.

Nu știu, poate și piese de genul „Da mamă, sunt beată” au avut un aport destul de serios la creșterea gradului de alcoolism în rândurile copiilor. Dacă ei tot primesc mesaje ba de la părinți ba de la idolii lor că e ok să bei, ce ar mai fi de zis? Cam așa se distruge o țară fraților, cu alcool și cu analfabetism. E suficient ca să tâmpești de tot generațiile care vin din spate și tu, cel aflat la conducere, o să poți manipula boschetarii și proștii după bunul plac. Exact ca-n comunism: nimeni nu vrea oameni care gândesc.

Leave a Reply