De ce la noi nu funcționează reciclatul plasticelor

Am văzut recent un clip de-al lui Mălin pe pagina sa de YouTube în care a dus la reciclat în Suedia vreo câteva PET-uri goale, pentru care a primit vreo 2 euro sub formă de bon valoric cu care poate merge la cumpărături la LIDL. Omul se întreba de ce nu funcționează reciclarea în România, pentru că sunt și la noi asemenea aparate, așa că în cele ce urmează vom face o listă cu aceste motive.

De ce la noi nu funcționează reciclatul plasticelor

  1. Prețul oferit este jignitor. Să oferi 0,04 RON pentru un PET e de-a dreptul ridicol. Eu de exemplu am dus la reciclat la un astfel de aparat vreo 50 de kilograme de electronice defecte pentru care am primit incredibila sumă de 14 lei, adică 3 euro. Mălin a luat 2 euro pe 5 sticle goale și eu pe 50 de kilograme de plastice am luat 3 euro. Atât timp cât e o bătaie de joc totală în ceea ce privește prețurile oferite pentru reciclabile, nimeni nu își va bate capul. Peste tot în lume oamenii sunt stimulați să recicleze, numai în România niște băieți deștepți vor să se facă cu sula mare cu reciclabilele astea, pe spinarea românilor bineînțeles.

Acele mașini de reciclat nu sunt chiar la tot pasul. Ele există prin incinta marilor hipermarketuri dar nu toată lumea este dispusă să consume combustibil de 10 lei doar ca să recicleze. Trebuie mai întâi create condiții optime, apoi oamenii mai mult ca sigur se vor civiliza. Cum este de exemplu la Drobeta Turnu Severin unde există doar vreo 2-3 automate de reciclat PET-uri și doze, e clar că multă lume dacă nu frecventează anumite incinte nici nu știe de ele.

Leave a Reply