De ce sunt atât de utile stațiile radio și ce trebuie să cunoaștem?

Popularitatea stațiilor radio a crescut enorm în ultimii ani datorită beneficiilor care le-au adus șoferilor de pretutindeni. Indiferent dacă ești deținătorul unui autoturism de dimensiuni mici sau proprietarul unei mașini de tonaj mare, stația radio este un accesoriu care nu trebuie să lipsească din mașina pe care o conduci.

Dacă dorești să afli repede care sunt informațiile din trafic sau dorești să comunici cu ceilalți conducători auto despre condițiile drumului pe care urmează să îl urmezi, o stație radio te poate ajuta să obții date corecte și reale. Există o multitudine de aplicații pentru telefon care deși îți arată pericolele de pe drum, traficul sau condițiile meteo dar prezintă un mare dezavantaj: informațiile nu sunt actualizate în permanență. Stațiile radio permit comunicarea cu ceilalți participanți la trafic direct și repede astfel încât poți să efectuezi cu încredere orice manevră consideri a fi necesară fără a avea incertitudini în legătură cu informațiile primite.

Caracteristici tehnice ale stațiilor radio

Stațiile radio sunt intens folosite de transportatorii rutieri pe canalul 22 mod FM, pentru a schimba informații utile despre trafic. Stațiile au raza de acțiune de aproximativ 5-15Km iar de aproximativ 2 ani majoritatea posesorilor de autoturisme au început să le utilizeze. Motivul este unul simplu, aceștia doresc evitarea problemelor din trafic și amenzile ce pot fi primite din cauza depășirii vitezei legale.

Stațiile pentru info-trafic sunt stații în bandă liberă de 27MHz care se mai numește și Citizen Band (CB) sau banda de 11m. În România și în majoritatea  Europei, pe această bandă sunt alocate 40 de canale în care se poate emite liber cu maxim 4W modulație FM și maxim 1W modulație AM. Nu există modalități legale de a primi acceptul pentru puteri mai mari sau alte modalități de lucru.

Printre cele mai importante caracteristici tehnice ale unei stații radio se numără sensibilitatea la recepție, așadar, cu cât o stație este mai sensibilă cu atât poate recepționa semnalele mai slabe. În general, sensibilitatea este specificată de producător și se măsoară în micro-volți (uV) la un raport semnal-zgomot-distorsiuni (SINAD) de 10 sau 20 dB.

De o mare importanță sunt butoanele și indicatoarele suficiente pentru info-trafic: butoane de schimbare a canalelor, buton de reglare volum, buton de reglare squelch, indicator de canal. Sqelch-ul este o funcție care face stația să rămână silențioasă atunci când nu se recepționează nimic și să se audă doar atunci când are loc o transmisie.

În funcție de antena cuplată la stație și de zgomotul radioelectric ambiant acest squelch se reglează pe parcursul utilizării. Există termenul sqelch reglat mai “sus” sau squelch reglat “jos”. Astfel mai tare se vor auzi doar transmisiile suficient de puternice iar mai “jos” – se vor auzi stațiile mai îndepărtate dar și eventuale interferențe. Exista stații cu squelch automat, este un artificiu de marketing care de fapt înseamnă setarea  sqelch-ului  la o valoare prestabilită încă din fabrică.

Printre caracteristicile cele mai importante atunci când vine vorba de stații radio se numără puterea de 4W FM, numărul minim și suficient de canale trebuie să fie de 40 iar canalul 22 FM este cel mai folosit la noi în țară.

Modulația AM și eventual SSB pe lângă cea FM este o altă caracteristică relevantă. AM se folosește numai în SUA pentru că în rest nu are utilitate iar SSB se folosește în contacte la distanțe mari (mii de Km), denumite DX și realizate ocazional.

Este absolut necesară ca stația radio să dețină memorii adiționale tocmai pentru salvarea canalelor cel mai des folosite și deținerea unui  buton de apelare rapidă a canalelor 9 și 19, utilizate în genere pentru comunicații de urgență în statele dezvoltate.

Controlul amplificării microfonului (MIC gain) și  controlul amplificării radio la recepție (RF gain) servesc doar pentru ajustarea volumului și sunt setate în funcție de debitul verbal al fiecărui șofer. Legat de asemenea de zona de sunet, o altă caracteristică este butonul  de limitare a zgomotului static (ANL, NL) care este deosebit de promovat în teorie ca soluția care reduce zgomotele generate de exemplu de instalația electrică a mașinii, mai ales pentru AM și mașini cu sistem clasic de aprindere. În practică nu este însă de o utilitate relevantă.

Antena pentru CB

Antena este elementul principal care captează dar și emite undele radio. Antena adecvată este elementul care trebuie să existe indiferent de performanțele și prețul stației . În mod normal, cea mai scurtă antenă adecvată din punct de vedere fizic ar trebui să aibă aproximativ 2.75m

Atașarea  antenei se poate face cu talpă magnetică sau cu montură  fixă, talpa magnetică poate avea diametrul între 120 mm și 160 mm iar marele avantaj  este că se poate demonta oricând.

Reglarea antenei CB

Stațiile CB sunt realizate pentru antene cu impedanță de 50 ohmi, prin urmare, orice diferență față de aceasta valoare înseamnă  un transfer ineficient de putere de la stație la antenă. Practic, în situația aceasta, “puterea” se transferă  la antenă.

Antena se  va regla  după ce a fost aleasă varianta finală de montare, deci după ce a fost aleasă poziția antenei și a fost tras firul până la stație pentru că orice modificare ulterioară a poziției antenei pe sau montarea ei pe un alt vehicul, necesită o reglare suplimentară.

În cazul reglării se folosește un aparat numit SWR metru- prescurtarea în limba engleză  de la “raport de unde staționare”. Este vorba despre raportul  matematic între puterea emisă și cea întoarsă către stație. Ideal raportului este 1:1 adică toată puterea să fie radiată. Prin urmare, întotdeauna, antena se va regla după montare.

Stații fixe, mobile, portabile

Stațiile fixe sunt  concepute pentru a fi folosite în casă, acestea se alimentează de obicei de la 220V pentru că au inclusă sursa de tensiune, nu pot fi folosite sub nicio formă în mașină.

Stațiile mobile sunt stațiile care se montează pe autoturisme și încep să se alimenteze de obicei de la 13.8 V.

Stațiile portabile pot fi purtate inclusive în buzunar și se alimentează în mod primar de la baterii dar au și adaptoare incluse care permit folosirea lor în interiorul vehiculelor.

Având în vedere segmentul stațiilor radio pentru autoturisme și varietatea acestora cu siguranță vei găsi ceva potrivit pentru mașina ta. Există pachete pentru care poți opta, la prețuri accesibile sau oferte speciale care sunt puse la dispoziție de profesioniștii din domeniul pieselor pentru autoturisme și camioane. Recomandarea noastră este să fii atent la orice piesă pe care o cumperi pentru autoturismul tău, implicit la stația radio, să te asiguri că sunt originale și că le cumperi doar de la furnizori autorizați.

Articole Recomandate

Cum ne protejam de boli? Abia am reusit sa scap de raceala. De fiecare data cand se face trecerea de la vara la toamna, eu racesc. Asa e organismul meu conceput probabil si e destul de enervant. Nu am incercat niciodata sa ia...
Alegerea mobilei de bucatarie, intotdeauna o problema Vrem, nu vrem, bucataria este camera in care unii dintre noi petrecem majoritatea zilei. Astfel, trebuie sa devina nu doar o camera in care se gateste, ci una in care sa traim si sa traim confortabil....
E machiajul ceva cu adevarat important? Inca din cele mai vechi timpuri femeia simtea nevoia sa se impodobeasca. Nu as vrea sa fiu rautacios si sa spun ca si atunci era la moda transpunerea pe corp a pomului de Craciun insa cu siguranta in ...
3 motive să dăruiești coșuri cadou angajaților tăi Să fii patron într-o țară precum România nu e deloc simplu. Ai de-a face cu multe obstacole, dintre care cel mai mare este convingerea angajatului să rămână pentru mult timp în firmă. E greu să dezvol...
Despre beneficiile cârligelor auto Nu știu dacă am mai abordat acest subiect, din câte-mi aduc eu aminte nu cred. Recent am discutat cu un amic despre cârlige auto și am ajuns la concluzia că nu foarte multă lume este conștientă de ben...
Cat de dificil este sa gasesti un motocultor de calitate in magazinele din oras? Pentru ca iarna inca nu s-a instalat in adevaratul sens al cuvantului, am pornit alaturi de unchiul meu sa cautam un motocultor pentru la tara. Pamantul trebuie lucrat in primavara si am profitat de f...
Mascaricii Black Friday Hai mă să scriu şi eu ceva despre Black Friday-u’ lu’ Peşte Prăjit. Cum am observat eu evenimentul? Păi lăcomia specifică românilor când vine vorba de mokaciuni a fost prezentă din plin, magazinele...
Vizita la dentist Sanatatea trebuie sa fie pe primul plan pentru toata lumea. Ca si persoane, suntem dotati cu caracter si ambitie ce pot muta muntii din loc, insa sanatatea este primordiala. Exista vise, exista dorint...

Leave a Reply