Despre stilul de negociere nici da, nici ba

Pe mine au început să mă dispere „afaceriștii” români din online. Păi să vă spun de ce. Se întâmplă destul de des să primesc mailuri în care să fiu întrebat despre colaborări, despre prețuri pentru content writing, chestii de-asta cu care mă ocup de ani buni.

A început să mă deranjeze faptul că după ce le răspund la mailuri și trimit ofertele, nu mai primesc niciun răspuns. Nici da, nici ba, nici ne mai gândim, nici prețurile sunt prea mari, nici nimic.

Mi se pare lipsă de bun simț să lași negocierile așa în aer. E ceva specific românilor care nu au o școală de business în care să învețe cum trebuie abordată o colaborare, cum trebuie răspuns, etc.

În străinătate, nu orice cioflengar se apucă de business ca-n România și chestia asta se observă în comportamentul din timpul negocierii. Străinii care pornesc pe acest drum al antreprenorialului ori sunt oameni destul de culți și respectuoși, ori aleg să angajeze pe cineva care să se ocupe de mailuri astfel încât să facă o impresie cât mai bună.

Păi românii noștri ce impresie să facă dacă după ce primesc ofertele nu mai dau niciun răspuns? parcă întră în pământ. Chestia e că pe mine m-ar ajuta să văd care e problema, dacă prețurile sunt chiar așa de mari încât mulți nu-și permit, sau naiba știe… Ar fi un feedback normal și binevenit. Dar na, nu pot să educ eu românii să răspundă la mailuri și să anunțe decizia. Și da, faptul că nu mai răspund niciodată este un altfel de răspuns dar tu ca antreprenor nu vrei să aștepți, nu-ți face bine. Informația e putere și cu cât ești mai bine informat, cu atât o să fie mai ok pentru afacerea ta.

Leave a Reply