3 lucruri pe care trebuie să le pui la punct înainte să pleci la muncă în străinătate

Tot mai mulți cetățeni vor să plece la muncă în străinătate. În acest moment, sunt în jur de 5 milioane de români dincolo de granițe, o cifră destul de alarmantă. Viața în străinătate nu e tocmai roz și cred că mulți dintre cei care aleg să plece și nu o duc tocmai bine, fac acest pas fără să fie de fapt pregătiți. Ce înseamnă să fii pregătit pentru a emigra din România? Vom discuta în cele ce urmează…

3 lucruri pe care trebuie să le pui la punct înainte să pleci la muncă în străinătate

  1. Limba. Nu ai ce căuta într-o țară în care nu cunoști limba. Gândește-te că la ananghie, vei fi neajutorat. Îți va fi foarte dificil să-ți găsești un job pentru că oamenii nu vor putea comunica cu tine. Singurele joburi pe care le vei putea accesa vor fi cele combinate de alți români, iar salariul va fi de rahat. Sub nicio formă nu este recomandat să pleci la muncă într-o țară străină dacă nu știi limba.
  2. Bani. De asemenea, pe lângă cunoașterea limbii, trebuie să ai și ceva bani puși de-o parte. Deși netul e plin de povești impresionante cu oameni care au plecat la muncă în străinătate cu un rucsac în spate și 3 euro în portofel, nu toți vor avea șansă. Trebuie să ai cel puțin vreo 2000 de euro puși de-o parte pentru chirie și pentru mâncare, astfel încât să te descurci pentru câteva luni.
  3. Informații. Trebuie să știi dinainte să ajungi acolo unde o să stai, unde și ce o să muncești, ce acte trebuie să îți faci pentru a putea locui și munci legal în țara respectivă. Nu are rost să pleci acolo apoi să încerci să iei legătura cu diaspora pe forumuri românești, sperând ca cineva să te ajute să-și faci actele sau să-ți găsești un loc de muncă.

Leave a Reply