De ce este necesară apostila?

Nu știu câți dintre voi ați auzit de apostilă, nu știu câți dintre voi ați avut nevoie de așa ceva până acum, însă nu se știe niciodată ce ne rezervă viața. E bine să fim niște oameni destul de bine informați care știu mereu ce au de făcut în anumite situații specifice.

Apostila reprezintă o certificare asupra faptului că anumite documente cerute de instanță de obicei, sunt originale. Se certifică autenticitatea documentului, a semnăturilor, a ștampilelor prin intermediul apostilei. Cu alte cuvinte, discutăm despre o procedură oficială internațională.

Statele care au semnat Convenția de la Haga din 5 octombrie 1961, printre care și România, folosesc apostila pentru actele oficiale, în timp ce statele care nu sunt semnatare pentru această Convenție rezolvă procedura de autentificare prin intermediul supralegalizării.

Printre actele care au nevoie de apostilă enumerăm: certificatele de naștere, certificatele de căsătorie, certificatele de deces, traducerile legalizate la notar, acte notariale diverse, cazierul judiciar și cazierul auto, actele de studii, acte medicale, acte de calificare într-o anume meserie, hotărâri judecătorești, acte de la executorul judecătoresc, acte emise de Registrul Comerțului.

Și lista poate continua. Apostila este necesară atât timp cât se lucrează cu documente străine, nespecifice țării în care sunt cerute. Din păcate, încrederea în oameni este ceva tot mai rar întâlnit la nivel mondial și astfel se naște necesitatea unei confirmări pentru documente. Apostila oferă încredere și confirmă faptul că un anumit document este 100% original.

Există și documente care nu se apostilează. Discutăm aici despre documentele ce urmează să fie folosite în țările care nu sunt semnatare a Convenției de la Haga, acolo fiind necesară supralegalizarea. De asemenea, nici documentele eliberate de consulatele române din străinătate nu mai trebuie oficializate prin intermediul apostilei. Mai trebuie precizat un aspect foarte important legat de apostilă, documentele emise de alte state nu se pot apostila la noi, în România. Acestea trebuie supuse procedeului în țările în care au fost emise.

Dacă aveți întrebări legate de apostilă, puteți să intrați pe acasemiadetraduceri.ro, unde puteți contracta asemenea servicii sau de unde vă puteți pur și simplu documenta extra.

Leave a Reply