Credincios dar cu rușine

Nu înțeleg de ce unora le este rușine să arate faptul că sunt credincioși. Era ieri în curtea unei biserici un bătrânel care stătea în genunchi și spunea o rugăciune. În momentul în care a auzit pașii mei pe stradă (biserica era amplasată într-o zonă mai liniștită), s-a ridicat rapid și s-a uitat înspre mine cu o față de om speriat, nu cumva să-l fi văzut eu că se roagă în genunchi în fața bisericii.

Băi fraților, fiecare cu credința lui. Nu trebuie să-i fie nimănui rușine că se închină sau că face o plecăciune. Știu că e greu să fii omul din piatră căruia nu-i pasă niciodată de ce spune lumea, dar nu imposibil. Sunt convins că omul a crezut că va fi ridiculizat pentru gestul său, i-am văzut și simțit teama asta în ochi. În ultimii ani se face tot mai mult mișto de biserică și de credincioșii ei.

Dacă tu chiar crezi în ceva, nu ar trebui să-ți fie rușine. Fiecare cu treburile lui. Și dacă apar oameni în jurul tău care fac mișto și râd, să fie sănătoși. Sunt niște prost crescuți. Oamenii au dreptul să îți combată opinia sau credința dar nu au dreptul să facă mișto de tine doar pentru că ești altfel. Asta este societatea noastră până la urmă, plină de credincioși rușinoși și de guralivi sălbatici.

Uneori, e mai bine să te limitezi. Nu e ok să faci mișto de niște lucruri pe care nu le poți înțelege. Cei care cred într-o religie nu sunt chiar așa de proști cum îi consideră unii sau alții. Sunt oameni și ei la rândul lor și merită respectul cuvenit. Acuma, că unii nu cred și vor să „trezească” pe cei care o fac, e o altă poveste și oricum, chestia asta nu trebuie să includă batjocură ci argumente solide.

Leave a Reply