În România, dacă nu ai mașină ești un paria

Am discutat de multe ori pe acest subiect. Cel mai important scop al românului este acela de a-și cumpăra mașină. Să fie cât mai luxoasă, cât mai scumpă, musai BMW, Audi sau Mercedes. Nu contează că nu are case decente în care să locuiască, nu contează că nu are mai nimic pe cartea de muncă, românul când face rost de bani își cumpără mașină. Și dacă cumva nu-i ajung banii de un BMW, se duce și împrumută astfel încât să fie sigur de achiziție. Oare câți nu fac așa?

Mai în glumă mai în serios, am ajuns la concluzia că dacă nu ai mașină, în România, ești desconsiderat, ești marginalizat, ești pe post de paria. Oamenii te cataloghează ultimul sărăntoc și te bârfesc că-ți merge rău. Mașina a devenit în țara asta un etalon al bunăstării… Cum era în anii 90 sau începuturile anilor 2000 cu încălțămintea, dacă aveai încălțăminte „de firmă” erai cineva. Din păcate, vremurile s-au schimbat dar nu și mentalitatea megalomană și de prost gust a românului. Nu mai sunt adidași, acum sunt mașini. Peste 10 ani or să fie case sau cine știe ce modă mai vine.

Și am observat că e ceva atât de nașpa să mergi pe jos. Eu unul merg în medie peste 300 de kilometri pe lună pe jos, poate mai mult decât merg alții cu mașina. Și de multe ori sunt privit așa, cu oarecare milă de către vecini, se citește pe ochii superioritatea atunci când trec pe lângă mine cu mașina.

Se gândesc că merg pe jos că nu am bani să mă duc cu taxi sau ceva de genul… Cred că numai românii au obiceiuri de-astea ciudate, din păcate. Că românii au rămas cu acea mentalitate plină de superioritate intactă. Nu vor să renunțe la ea nici bătuți.

Leave a Reply