De ce tânjesc unii oameni după vremuri demult apuse? Comunismul…

Mereu aud în jurul meu în special pe cei mai în vârstă cu fraze de genul „Ehe, pe vremea lui Ceaușescu nu se întâmpla așa ceva” sau „Ehe, pe vremea lui Ceaușescu toată lumea avea serviciu”… Păi acum, fraților, și popă și hoț, nu se poate. Oamenii au murit la Revoluție pentru ideea de libertate și eu unul nu cred că au făcut-o chiar degeaba, fără rost. Chiar nu pot să-mi imaginez o țară comunistă aici, în prezent, la marginea Europei. Ceaușescu trebuia să cadă.

Dar de ce sunt oamenii nostalgici? Trăiau mai bine atunci? Ei bine, nu.  Eu nu cred că se trăia mai bine atunci deși nu am apucat acele vremuri. Cred că oamenii erau mai mulțumiți oarecum de stabilitate și de ideea că cineva le asigura serviciu chiar dacă nu aveau cine știe ce calificare. În ziua de azi, într-adevăr, e mai dificil să găsești un job bun dacă nu știi să facă mai nimic, dacă nu ești bun în ceea ce faci. Trăim niște vremuri în care nimeni nu te mai duce în cârcă dacă nu faci nimic, așa că acesta într-adevăr poate să fie unul dintre motivele nostalgiei vremurilor comuniste.

Astăzi trebuie să te zbați ca să faci treabă, nu te mai ia nimeni de pe stradă să te ducă la muncă, nu te mai obligă nimeni să faci anumite lucruri care nu-ți plac, dar nu mai există nici siguranța zilei de mâine. Acesta este compromisul pe care ar trebui să-l acceptăm. Adică ori vrem un comunism care să aibă grijă de noi și care să ne mențină dobitoci și limitați, ori vrem o libertate care ne obligă să avem grijă singuri de noi…

Leave a Reply