De ce toate casele arată la fel în România?

casaMergeam ieri pe stradă, într-o zonă de case din orașul meu, Drobeta Turnu Severin și mă uitam stânga-dreapta. Peste tot case cu etaj, așa numitele „vile” însă am constatat cu stupoare faptul că toate sunt asemănătoare. Nu vezi nicio formă mai interesantă, nu vezi bun gust, nu vezi mai nimic care să iasă în evidență, nu vezi nicăieri personalitatea celui care a construit acea casă. În străinătate, fiecare casă spune o poveste și este în strânsă legătură cu cel care o ridică. Nu există la noi modele de case de la care să nu-ți mai poți lua ochii, majoritatea caselor sunt impunătoare doar prin dimensiune, prin grandomania de care dau dovadă. Atât.

Modele variate de case moderne o să vezi numai la cei care acceptă să lucreze cu firme de specialitate, și ei sunt foarte scumpi la vedere. De exemplu, nu știu câți dintre voi ați lucrat vreodată cu cei de la 1design.ro sau o altă companie de arhitectură specializată în design interior/exterior, rezidențial și industrial? În România casele se construiesc în regie proprie după un proiect slab conceput și care nu este niciodată respectat cu sfințenie. Oamenii vor proiecte cât mai simple pentru niște case cu 2-3 etaje. Asta e tot ce-și doresc românii din păcate, o construcție mamut care speră ei să rămână în istorie asemenea piramidelor din Egipt, probabil.

Și nu cred că putem spune că în țara asta există case moderne atât timp cât design-urile sunt simple și învechite. Practic 90% dintre casele din România sunt niște pătrate sau niște dreptunghiuri înălțate până-n tatăl cerului, pe ideea să nu plouă de pe casa vecinului pe a mea. Dar cine știe, poate că în viitor românii vor înțelege ideea, conceptul de casă modernă și se vor implica ceva mai serios în planuri mai interesante, că pătrate și dreptunghiuri poate oricine să facă. Bine, mai e și problema personalității. Dacă asta e personalitatea oamenilor, un pătrat sau un dreptunghi, o casă cu 3 etaje și 25 de camere, ce poți să mai zici? Rămâne speranța totuși.

Leave a Reply