Cel care duce portofelul găsit la poliție trebuie verificat psihologic

Cam așa sună vorbele unui cetățean din Drobeta Turnu Severin, scrise la o postare de pe Facebook a unui ziar local. Se aducea în prim plan faptul că un cetățean a restituit portofelul în care se aflau peste 2000 de lei. Se pare că în județul Mehedinți, trebuie să fii controlat psihologic dacă n-ai furtul în sânge, că însușirea de foloase necuvenite tot un fel de furt este. Poți să ajungi la poliție dacă găsești bunuri pe stradă și decizi că trebuie să le păstrezi tu.

Nu e normal să faci chestia asta și deși comentariul cetățeanului este așa mai în spirit de glumă, sunt sigur că dacă el ar fi găsit acel portofel ar fi păstrat banii. Există oameni care se simt foarte bine atunci când beneficiază de pomeni, motiv pentru care județul Mehedinți a fost și rămâne unul dintre cele mai sărace din țară. Nu ai cum să aduci prosperitate într-un loc în care oamenii mai în glumă mai în serios au impresia că e nevoie de psiholog pentru cel care face un lucru absolut normal și firesc.

Mi-ar place să trăiesc într-o societate în care orice cetățean ar face exact același lucru. Adică ar duce la poliție ori la proprietar portofelul găsit pe stradă. Nu cred că devine nimeni mai bogat cu câteva mii de lei. Returnarea unui bun care nu ne aparține este o dovadă de simț civic elementar și imperios necesar unei societăți civilizate. Mi-ar place să trăiesc într-un oraș în care nu există lăcomie, nu există prostie, nu există găinărie, nu există oameni care abia așteaptă să pierzi ceva pe stradă ca să se pună cu curul pe lucrurile tale. Mi-ar place să trăiesc într-o societate civilizată.

Leave a Reply