Vadul comercial este de multe ori sinonim cu plafonarea

Pentru că mă ocup de online de vreo doi ani, am avut timp să observ care sunt asemănările și deosebirile dintre un magazin online și unul real din oraș, aflate bineînțeles pe aceeași nișă. După doi ani de zile pot spune că magazinele online sunt mult mai serioase și reușesc să trateze clientul cu un respect superior față de magazinele din oraș. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru se leagă evident de vadul comercial.

Ce este vadul comercial? Păi să zicem că deschizi în oraș o gogoșărie. Dacă o deschizi pe o stradă foarte aglomerată se zice că ai vad bun, adică foarte multă lume te vede și poate să apeleze la serviciile tale doar pentru că te vede în drumul lui. După ceva ani de activitate, firmele românești care depind de vadul comercial se cam lasă pe tânjeală. Ce înseamnă asta? Ei bine, încep să facă rabat la calitate, încep să se poarte necuviincios cu clienții și așa mai departe.

Cam așa sunt românii de fapt. Atunci când se văd cu sacii în căruță și observă că orice-ar face, clientul tot intră pe ușa lui, devin neserioși. Nu știu de ce se întâmplă chestia asta, cred că avem neseriozitatea în sânge. E o patimă a noastră ca nație. Online însă, lucrurile stau exact pe dos pentru că nu există acest vad comercial pentru nimeni. Cine vrea să-și creeze unul trebuie să investească masiv în Adwords sau SEO. Atunci când faci investiții, nu îți mai bați tu joc de oricine. Pentru magazinele online fiecare client contează și acesta este motivul pentru care acest domeniu a evoluat atât de mult în ultimii 5 ani. Foarte multă lume a început să cumpere doar din online pentru că au observat că sunt tratați mult mai bine din toate punctele de vedere, inclusiv cu prețuri mai mici.

Magazinele din oraș s-au plafonat pentru că s-au lăsat în seama acelui vad comercial și… cam atât…

Leave a Reply