Lucrăm cu soft piratat pe calculatoare?

Pentru că nu mai pot cu asaltul de antreprenori promovați pe Facebook și nu numai, am și eu o mică întrebare pentru cei care se laudă că au pus pe picioare fel de fel de afaceri, care mai de care mai misterioase și mai greu de crezut. Oare pe la birourile din care se controlează afacerile cu pricina, există softuri cu licență sau se lucrează așa cu Windows piratat, cu Office cu activator și chestii de-astea specifice românului de rând care de obicei nu are bani de licențe.

Eu unul chiar aș vrea să se facă niște controale să vedem și noi ce fel de oameni se bat cu pumnii în piept că se pricep la afaceri și investiții și etc… Pentru că din câte știu eu, aproape nimeni nu își bate capul cu licențele pentru soft, nu vine nimeni să vadă ce și cum în România pentru că nu suntem Germania, nu suntem Statele Unite și așa mai departe. Acasă, fiecare cetățean ala cestei țări are soft piratat dacă nu cumva a primit licență pe Windows când a cumpărat calculatorul/laptopul.

De exemplu, nu cunosc pe nimeni care s-a dus la magazin și a cumpărat cu 800 de lei o licență pentru Windows 10 doar așa „Domne, eu vreau să fiu în legalitate, eu sunt om corect, eu nu mă ocup cu piraterie” și așa mai departe. Noi suntem încă genul acela de țară în care torrentele nu au dispărut și nici nu or să dispară din moment ce salariul minim pe economie este undeva la 350 de dolari pe lună, salariu brut, care de fapt sunt vreo 200 de dolari după ce se rețin impozite, CAS și CASS. Așadar, lucrăm cu soft piratat sau cu licențe originale pe calculatoare?

Leave a Reply