Aplici online pentru locuri de muncă? Mărește-ți șansele de a fi chemat la interviu cu aceste 5 sfaturi elementare

Nimic nu e mai frustrant decât veșnica replică pe care angajatorii ți-o trântesc în momentul în care le bați la poartă și le lași un C.V.: „Mulțumim pentru CV, vă sunăm noi dacă se ivesc posturi…”. Ei bine, știm cu toții că în 99% din cazuri, acel telefon pe care angajatorii îl promit, nu mai vine niciodată și acesta este unul dintre motivele principale pentru care o bună majoritate a celor care sunt în căutarea unui loc de muncă, se orientează către online.

Dar oare online, chiar dacă nu mai rupi trei perechi de pantofi în încercarea de a găsi un angajator ce are nevoie de serviciile tale, curge lapte și miere? Probabil că nu… Bătălia pentru niște locuri de muncă bine plătite este crâncenă și nu de puține ori vedem pe site-urile de specialitate cum se strâng mii de candidați pentru un post sau două. Ei bine, despre această bătălie a locurilor de muncă online vom discuta și noi în cele ce urmează. Vom vedea 5 sfaturi utile care-ți vor mări șansele de a fi selectat pentru interviu atunci când aplici online pentru locuri de muncă.

5 sfaturi utile pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă și aplică online   

  1. Orientează-te către site-uri cu locuri de muncă mai puțin populare. Logica este destul de simplă: site-urile consacrate din acest domeniu sunt foarte frecventate și au obiceiul să prezinte acele joburi despre care vă povesteam mai sus, cele cu mii de candidați. Oare care sunt șansele pentru a fi selectat la interviu dacă la acel job care te interesează pe tine au mai aplicat 3542 persoane? E clar că ai șanse mai mari să câștigi la 6/49. Din acest motiv, consider că o să ai șanse foarte mari să fii chemat dacă optezi să aplici pe site-uri de genul infomuncă.ro, unde nu se strâng mii de CV-uri pentru un post.

Puțini candidați pentru un post. Foto: infomunca.ro

  1. Orientează-te către orașele puternic industrializate. Caută din start locuri de muncă în Cluj, locuri de muncă în București, locuri de muncă în Timișoara sau chiar Constanța ori Brașov. Vor fi șanse mult mai mari să existe un loc de muncă potrivit studiilor și aptitudinilor tale. Orașele mici de provincie duc un adevărat război cu depopularea și cu lipsa dezvoltării economice, așa că dacă vrei să fii selectat la interviu, aplică online pentru orașele cu adevărat importante unde există locuri de muncă. E clar că dacă vei aplica pentru un job în Drobeta Turnu Severin de exemplu, oraș în care există o rată a șomajului oficială de 20% și neoficială de 50%, vor fi mii de candidați pentru un post.
  2. Aplică DOAR pentru joburile ce corespund nivelului tău de pregătire. Atunci când aplici online pentru un job, trebuie să fii conștient de un lucru destul de important: nu trebuie niciodată să aplici pentru anumite posturi dacă nu te încadrezi ca nivel de experiență sau ca nivel de pregătire. Am cunoscut oameni care se plângeau de faptul că nu sunt selectați niciodată pentru interviuri, însă ei aplicau la niște joburi la care eu de exemplu nici nu aș îndrăzni să mă gândesc. Eu știu că în țara asta toată lumea vrea să fie director sau eventual patron, dar să fim un pic serioși. Aplicați DOAR la joburile care corespund nivelului vostru și aici intervin filtrele de pe site-urile cu jocuri de muncă. Folosiți aceste filtre, sunt utile și vă vor spori foarte mult șansele de a fi chemat la interviu pentru că nimeni nu e nebun să angajeze drept manager un individ care a lucrat ca paznic toată viața. Căutați joburile potrivite nivelului vostru, e foarte important. Dacă ai lucrat și ai experiență în IT, caută locuri de muncă în IT.

Filtre avansate. Foto: infomunca.ro

  1. Ai grijă la CV-ul online. (Partea 1) Trebuie să fie completat 100%. Se spune că superficialitatea românului este greu de depășit. Fiecare site pe care se poate aplica online la locuri de muncă, are o secțiune în care trebuie să-ți completezi C.V.-ul (vezi imaginea de mai jos). Ai grijă să completezi absolut tot acolo. Insistă pe secțiuni precum „Experiență”, „Educație”, „Aptitudini”. Foarte mulți dintre cei care aplică online nu iau în serios completarea C.V.-ului iar angajatorii observă treaba asta. Gândiți-vă că un angajator nu-și dorește un angajat superficial care face treaba doar pe jumătate. Dacă tu îți completezi C.V.-ul doar pe jumătate, așa o să creadă lumea despre tine. Acordă timp procesului de completare al C.V.-ului online, dacă nu știi ce să completezi pe la „Aptitudini” sau „Pre-Interviu” (secțiuni mai dificile ce țin de personalitate) ia un pix, o foaie, și în decurs de câteva ore gândește-te la tine și la întrebările cu pricina. Ai grijă cu C.V.-ul online, căci până la interviu, acela este cartea ta de vizită, imaginea ta în fața angajatorului. Ai grijă de asemenea să nu existe greșeli în C.V. de gramatică sau ortografie.

C.V. infomunca.ro

  1. Ai grijă cu C.V.-ul online. (Partea 2) Nu minții cu experiența profesională. Mare atenție, 90% dintre cei care se plâng de faptul că nu sunt chemați niciodată la interviuri mint cu nerușinare în C.V.-uri, având impresia că potențialii angajatori nu pot verifica cele menționate. Nimic mai fals, în ziua de azi toate companiile au datele de contact pe internet și cu un simplu search pe Google, poți găsi numărul de telefon al oricărei companii. Pe lângă faptul că e penibil să minți, nu este nici benefic. Completează exact joburile pe care le-ai avut, indiferent de natura acestora, indiferent de perioadă. Cel mai bine este să fii sincer atunci când vrei să te angajezi pentru că probabil și tu ai aceeași pretenție de la angajator. Nici ție nu ți-ar conveni să fii mințit la interviu că salariul este 3000 de RON iar în prima lună să te trezești cu 2500 RON, nu? Fii corect și vei avea șanse mult mai mari.

Acestea sunt cele mai importante 5 sfaturi pe care dacă le veți respecta, veți avea cu siguranță șanse mult mai mari de a fi chemați la interviuri în momentul în care aplicați la joburi online. Fiți corecți, realiști, aruncați superficialitatea la gunoi și cu siguranță șansele de a fi selectat pentru un job, nu doar pentru interviu vor crește foarte mult.

Leave a Reply