Vrei să-ți iei un câine? Iată cele mai importante 10 OBLIGAȚII pe care le vei avea

catelIubitorii de animale sunt oameni de treabă de cele mai multe ori, însă constat în ultima vreme destul de multă inconștiență și nepăsare din partea unora dintre ei. Există o serie de oameni care au impresia că a avea un câine e floare la ureche și că responsabilitatea nu e atât de mare cum pare. În realitate, treaba stă exact pe dos: responsabilitatea este una uriașă. Un câine este un suflet și are nevoie de foarte multă îngrijire, motiv pentru care vom discuta în cele ce urmează despre cele mai importante 10  obligații pe care le va avea un posesor de câine.

Într-un fel, sunt 10 obligații destul de logice care din motive diverse cam scapă unora și altora din conștiință. Nu știu de ce, nu am stat să analizez, dar din păcate lucrurile se îndreaptă către un nefiresc ce ajunge uneori să sfideze chiar ridicolul. Astfel, prin intermediul acestui articol dorim să ridicăm nivelul de conștientizare al celor care își doresc cu disperare un câine dar nu doresc cu destul de multă disperare să îl îngrijească așa cum trebuie și cum e normal. Să vedem așadar cele 10 obligații, cele mai importante de altfel, pe care le va avea un proprietar de câine.

Vrei să-ți iei un câine? Iată cele mai importante 10 OBLIGAȚII pe care le vei avea

  1. Câinele trebuie hrănit obligatoriu cu mâncare specifică lui. Știu că sunt foarte puțini cei care cumpără mâncare specifică pentru câini. Știu că sunt foarte mulți cei care încă hrănesc câinii cu ciorbă sau resturi de la masa lor. E total greșit. Se merge pe ideea „lasă că nu a murit nici un câine de la ciorbă”. Păi nu a murit dar sistemul lui imunitar se duce cu timpul, are nevoie de mâncarea special concepută pentru el. Organismul câinelui este oarecum diferit de al nostru.
  2. Câinele trebuie vaccinat conform standardelor în vigoare. Cea mai mare greșeală pe care o poate face un stăpân de câine este să nu-și ducă animalul la vaccinat. Trebuie să îi faceți carent de sănătate și trebuie să fiți conțineți că indiferent de costuri, trebuie să faceți acele vaccinuri. Îl vor feri pe viitor de multe complicații și probleme. Bine, asta dacă vreți să aveți un câine pentru 15-16 ani. Altfel, în nici un caz nu va reuși să trăiască atât de mult, sistemul lui imunitar va fi destul de chinuit din cauza lipsei vaccinurilor.
  3. Câinele trebuie dus la control veterinar o dată la minim 3 luni. Câinele este ca și omul. Are nevoie de controale medicale periodice. Știu că în România nici oamenii nu se duc la control preventiv o dată la 3 luni, dar vă spun că într-o țară occidentală așa stau treburile. Există clinici precum www.fanvet.ro în care puteți merge cu cățelul vostru periodic la control, fără să cheltuiți o avere.
  4. Câinele trebuie spălat, curățat, tuns și deparazitat. Am văzut foarte mulți căței care put. Măi fraților, vă dau un pont: 90% dintre căței adoră apa. Sunt foarte buni înotători. Mai mult, există și un stil de înot denumit după stilul lor, câineasca îi zice și este foarte eficient. Un cățel nu are motive să fie murdar sau să miroasă. Există șampoane speciale pentru ei care nu costă o avere.
  5. Câinele trebuie plimbat de minim 2 ori pe zi. Bine, asta e valabil mai mult pentru cei care stau la bloc. Eu unul cunosc foarte mulți proprietari de câini care stau la bloc și ies cu animalul doar 5-10 minute pe zi, atunci când ajung de la muncă. Nu e chiar ok, un câine care stă între 4 pereți 99% din timp este un câine chinui. Câinele are nevoie de spațiu să-și elimine energia, așa că spre binele lui trebuie scos de minim 2 ori pe zi.
  6. Câinele trebuie plimbat cu botniță dacă se încadrează în categoria ce prevede așa ceva. Mare atenție la chestia cu botnița pentru că se pot întâmpla accidente pentru care intrați direct în pușcărie. Câinii de talie mare sau cei considerați că fac parte din clasa celor periculoși trebuie să poarte botniță în spațiile publice. Nu mergeți pe ideea că vă cunoașteți voi animalul. Nimeni nu poate băga mâna în foc pentru nimic.
  7. Câinele trebuie să fie imun parcurilor și străzilor, nu lăsa excrementele pe stradă. Cred că nici 1% dintre cei care ies cu câinele afară din casă nu strâng după el. Este obligația ta de proprietar să faci treaba asta. Chiar dacă e parc, chiar dacă este spațiu verde, trebuie să cureți după el. În iarba în care el își face nevoile poate să calce un copil sau ceva de genul. În plus chestia asta cu punga + lopățica e cam obligatorie și la noi chiar dacă nimeni nu o respectă. Curăță după câinele tău!
  8. Câinele trebuie luat în concediu sau dus la un hotel dacă plecați de acasă. Nu lăsați câinele acasă dacă plecați pentru o bună perioadă de vreme. Știu că unii îi mai lasă câte o săptămână două până sună vecinii la poliție că latră câinele într-una. Nu se fac chestii de-astea nici măcar în glumă. Cățelul are și el suflet, sunt animale foarte afective și se atașează foarte mult de oameni. Nu-l lăsați singuri acasă mai ales că există posibilitatea să-l luați cu voi sau să-l lăsați la hoteluri special amenajate pentru ei.
  9. Câinele TREBUIE să aibă cip de identificare. Foarte mulți stăpâni de câini se feresc să pună cip câinilor dar apoi regretă amarnic în cazul în care animalul lor se pierde. Din păcate, se poate întâmpla oricui. Numai cipul conține acele date de identificare prin intermediul căruia se poate ajunge direct la stăpân. Câinele nu suferă din cauza acelui cip, sunteți OBLIGAȚI pentru siguranța câinelui vostru să-l implantați.
  10. Câinele trebuie iubit, nu bătut. Când văd stăpâni care-și bat câinii cu lesa pentru că nu ascultă, mă apucă dracii. Așa, îi bat fără un motiv întemeiat, doar pentru că nu se pricep ei la dresat. Da, atunci când câinele face o prostie foarte mare sau mușcă pe cineva, atunci fiecare stăpân e liber să facă ce vrea deși prin Anglia ar intra în pușcărie dacă ar fi prins că-și bate câinele. Animalul trebuie iubit și crescut cu mută iubire.

Acestea sunt cele mai importante 10 obligații pe care orice proprietar de câine le are. Știu că vi se par logice dar din păcate sunt exemple pe care le-am văzut omise în viața de zi cu zi și cred că vor contribui la creșterea nivelului de conștientizare asupra a ceea ce înseamnă să ai un câine în grijă, pentru cei ce-și doresc un asemenea animal.

 

 

Leave a Reply