Poți să-ți iei casă în 5 ani, nu ai nevoie de credit pe 30 de ani

Începe să-mi pară rău de cei care aleg să-și facă credite la casă pe 30 de ani. De ce? Păi pentru că sunt convins că ar putea să-și cumpere o locuință fără să devină sclavii băncii. Din 30 de ani cât faci rate, 15 plătești banii și 15 plătești numai dobândă. Cum adică să muncești mă 15 ani ca să dai bani la bancă după ce achiți banii pe care i-ai luat? Mi se pare scandalos…

Acum, să facem un calcul destul de simplu… Dacă un cuplu pune de-o parte 2000 de lei/lună timp de 5 ani… Într-un cont de economii să zicem… Cam câți bani s-ar strânge? Păi s-ar strânge 2000 x 60 = 120.000 de lei, însemnând aproape 27.000 de euro. Da frate, în 5 ani doar. Dacă ai face asta timp de 10 ani ai strânge 54.000 de euro. Deci în 10 ani ai casă de casă, în 5 ani ai casă în care să poți locui următorii 5 ani. Cum Dumnezeului să faci credit la bancă pe 30 de ani ca să plătești 20 de ani numai dobândă?

Eu unul nu aș face niciodată un credit la bancă pe 30 de ani. Am făcut unul pe 5 ani și mi-a fost de ajuns, să văd cum bagă pe sub nas comisioane și ciupeli, care este suma pe care o iei și care este suma pe care o dai înapoi și asta pe 5 ani doar, ce să mai zic de 30? Mi se pare strigător la cer. Cei care au planuri de viitor ce implică o casă și doresc să stea la adăpostul ridicolului, să facă bine să fie oameni cumpătați și să-și pună bani de-o parte că asta cu creditul pe 30 de ani nu mi se pare ok.

Leave a Reply