Disponibilitate la program prelungit

program prelungitOriunde ai vrea să te angajezi în ziua de azi ți se va cere disponibilitate la program prelungit. De ce? Păi pentru că este modul în care economia a evoluat în România. Patronii nu sunt pedepsiți de nimeni atunci când muncesc un angajat  cu 50% mai mult fără să-l plătească. ITM-ul vine în vizită doar ca să-ți ia cele două cartușe de Kent drept șpagă și cam atât.

De ce se întâmplă chestia asta? De ce patronii cer disponibilitate la program prelungit tuturor indiferent de domeniul de activitate și refuză să plătească orele suplimentare? Păi pentru că oamenii acceptă. Dacă oamenii nu ar accepta asemenea joburi, patronii nu ar avea cum să-și mai desfășoare activitatea și drept urmare ori ar pune lacătul și ar pleca la cules de prune prin Spania, ori și-ar veni în fire și ar plăti munca la adevărata valoare.

Cred că știm cu toții acele joburi în care se prestează 160 de ore pe lună contra minimului pe economie în acte, iar în realitate se prestează de fapt 248 de ore tot pe minimul pe economie. Eu la acest tip de job mă refer și cred că putem enumera aici agenții de pază, operatorii GPL sau PECO, etc. E vina tuturor aici, a ăatronilor că-și permit nesimțire, a noastră ca oameni că acceptăm nesimțire.

Eu unul nu cred că aș putea niciodată să am angajați care să nu fie mulțumiți de ceea ce le ofer eu. Nu aș putea să dorm noaptea să știu că mă vorbesc oamenii ăia de rău. Pentru mine e mai important omul, nu banul. Banul vine și se duce, mai ales dacă nu știm să-l investim. Nu cred că aș putea niciodată să mă cac pe mine pentru 100 de lei sau chestii de genul.

 

Leave a Reply