După alegeri, 75% dintre cetățeni sunt nemulțumiți

alegeriUneori, eu stau și mă întreb de ce se mai organizează alegeri. Pe bune, oricum 50% dintre cetățenii cu drept de vot aleg să stea acasă iar jumătate dintre cei care se duc la vot or să fie nemulțumiți. Prin urmare, dacă alegerile locale contează doar pentru 25% dintre cetățeni, de ce se mai organizează? 25% mi se pare o cifră infimă…

Despre cei care stau acasă

Jumătate din cetățenii cu drept de vot, indiferent de natura alegerilor, aleg să stea acasă. Bă, de ce pula mea nu vă cărați din țară dacă nu mergeți la vot? Dacă nu vă pasă de viitorul vostru și al copiilor voștri, de ce nu plecați? Sunteți indiferenți și indiferența asta trage destul de greu la cântar dacă lași lucrurile în fundal și privești imaginea de ansamblu. Votul este foarte important într-o societate.

Despre cei care sunt nemulțumiți de rezultat dar votează

La alegerile locale de anul acesta, s-a câștigat cu 40-45% aproximativ. Asta înseamnă că 60% dintre cei care au participat la vot vor fi nemulțumiți. Evident, nici nu ar avea cum să fie mai mult de jumătate mulțumiți dar votanții sunt acea pătură socială care totuși se implică. Poate dacă cei care stau acasă ar ieși la vot, alta ar fi soarta, nu?

Despre totalul nemulțumiților

Păi dacă adunăm pe cei care stau acasă dar apoi înjură primarul că nu face nimic, adică 50% cu 50% dintre cei care merg la vot, ajungem la un total de 75% dintre cetățenii cu drept de vor care nu sunt mulțumiți de rezultatul alegerilor. Evident, cifra bate spre 80% dacă calculăm la zecimale, dar cred că ați priceput ideea.

Atunci, de ce dracului se mai organizează alegeri? 🙂

Leave a Reply