Încă vânăm șobolani cu arcul

teslaMi-am adus aminte de faptul că Tesla a reușit să strângă sute de mii de precomenzi în Statele Unite la ultima lansare de mașină. Cică vânzările au fost limitate la maxim 2 mașini de persoană. Să înțeleg deci că acolo nu se punea problema că nu se va vinde, nu se punea problema că se va vinde atât de mult încât nu vor face față comenzilor, se punea problema de echitate, ca toată lumea să primească.

Voi vă dați seama despre ce principii discutăm aici? Să nu mai zic de faptul că mașina aia costă o căruță de bani, zeci de mii de dolari și că ESTE UNA ELECTRICĂ. Da frate, americanii au dezvoltat infrastructură pentru mașini electrice. Poți să cumperi o mașină electrică în Statele Unite care deși are o autonomie de doar 300 de mile (că așa e la ei, cu mile), te descurci, nu simți greutăți.

Și acum, ne trezim din reverie și ne aducem aminte de România. Anul trecut s-au vândut doar 28 de mașini electrice, mașini care majoritatea au luat calea străinătății din două motive: lipsa infrastructurii de încărcare și proprietarii oricum erau majoritate străini, cu domicilii și case prin alte țări. Doamne, e de-a dreptul incredibil. Noi nu avem nici măcar străzi, șosele, autostrăzi pe care să circulăm, ce să mai zic de infrastructură pentru mașini ecologice, verzi, electrice?

Diferența asta de civilizație între noi și ei este de cel puțin 100 de ani cred, cel puțin. Unii zic că ar fi vorba de doar 50 de ani, dar eu cred că-i cam dublu. Chiar nu pot să-mi imaginez România în locul SUA, să aibă de toate iar grija oamenilor să fie cea a mediului sau cea a tehnologiei. Americanii cumpără Tesla pentru că sunt sătui de absolut orice. Au de toate, nu le mai trebuie nimic.

Leave a Reply