Sevalet catre personalitate

De multe ori mi-as dori sa am un sevalet magic. Sa pun pe el niste culori in ulei si cu pensula, sa dau nastere personalitatii altora. As vrea sa pictez oamenii in sensul invers dezvoltarii lor rautacioase si strambe. Ma uit in jur si vad totul destul de gri, e nevoie si de culoare. Cum putem oare sa transformam o lume alb – negru intr-o lume vioaie, plina de culori? De-asta spun ca e nevoie de o magie, sa cream personalitate din nimic, sa aducem viata in sufletele celor lipsiti de asa ceva…

Personalitatea in Romania ultimilor 20 de ani s-a diluat destul de mult in loc sa capete culoare. Ca si cum ai dilua un tub de culoare intr-un pahar cu apa. Cat de vie pare culoarea cand iese din tub si cat de tulbure si fada devine dupa cateva secunde de amestecat. Din pacate, acest lucru nu se poate rezolva cu magie, magia a ramas undeva in Evul Mediu, nu mai are din pacate ce cauta in viata de zi cu zi si nu mai putem crede in ea. Ma gandesc la simplul fapt ca ne-am maturizat, insa nu toti in directia potrivita.

Personalitatea deriva din bun simt si inteligenta

De unde deriva personalitatea? Personalitatea incepe sa se dilueze pe masura ce copilul creste. Daca exista parinti incapabili sa creasca copii asa cum trebuie, cam asta este rezultatul, ca tot vedeam prin presa internationala acei tigani burtosi, romani, care dadeau unui copil de 1 an sa fumeze si sa bea bere. Ce-i mai grav este ca tatal copilului era acolo si il indemna sa fumeze si sa bea. Pai ce personalitate o sa aiba acel copil cand va creste? Nimeni nu poate sa stie, insa poate se va trezi pe la jumatatea drumului, traiesc totusi cu speranta asta.

Spuneam mai devreme ca ne lipseste culoarea, insa nu suntem oare proprii nostri pictori? Fiecare dintre noi are puterea, are sevalet, are pensula, are culori. Ce ne impiedica sa ne coloram pe noi insine? In primul rand inteligenta si educatia ne tin departe de personalitate, de culoare. Cand spun culoare asta vreau sa aduc in discutie: personalitatea. Oamenii sunt fiinte foarte diferite si acest lucru se datoreaza personalitatii, insa de multe ori avem impresia ca in jur desi oamenii sunt diferiti, nu au calitate. Aceasta lipsa de calitate in ceea ce priveste persoana in sine, deriva din lipsa de bun simt si a celor 7 ani de-acasa.

Daca ma intrebati cum putem invata oamenii sa picteze, e o intrebare destul de dificila pentru ca educatie nu s-a facut niciodata in Romania. Pe vremea lui Ceausescu se facea educatie cu forta si acesta e motivul pentru care unii dintre parintii nostri au ajuns sa faca facultate. In Romania prezenta, copii isi ia la bataie invatatorii si profesorii, ii jignesc si ii fac sa nu isi mai dea interesul pentru a invata mai departe pe altii. Din nou, totul se rezuma la educatie si la cei 7 ani de-acasa.

Desi magia nu are legatura cu realitatea contemporana, cei pasionati de pictura in adevaratul sens al cuvantului isi pot cumpara un sevalet si toate cele necesare picturii de pe colorit.ro. E unul dintre modurile in care personalitatea se poate dezvolta, creand…

Leave a Reply