Dupa ani de zile RCS-RDS imi da ce promite: firba optica… Sau nu?

Prin 2008 am facut prinul contract la internet cu o firma care se numea Pi Net. Era o firma micuta din Timisoara daca nu ma insel, ce ulterior a fost preluata de RCS-RDS. Bineinteles ca au preluat infrastructura si clientii. De atunci, cei de la RCS-RDS se lauda cu pachetele “Fiberlink” pentru internet, asociate cu internetul prin fibra optica. Problema este ca fibra optica inseamna cu totul alt lucru, nu ce vinde RCS-RDS din 2008 pana in ziua de azi.

Ce este fibra optica?

In cel mai bun caz, firbra optica vine pana la caseta lor de pe scara apoi de acolo pleaca intr-un modem cum am eu. Fibra optica nu-ti intra direct in calculator… Fibra optica este din sticla si este foarte subtire. Daca va intrebati cum ajunge semnalul dintr-un capat in altul, trebuie sa stiti ca prin fibra se transporta lumina, nu impulsuri electrice. Pierderea semnalului este mult mai mica daca transmisia se face prin firba optica si de asemenea, nu au loc interferente electromagnetice. Semnalul este decodat de niste receptoare aflate la cele doua capete ale fierlor.

E un lucru bun ca cei de la RCS-RDS au reusit sa aduca firba la mine in casa desi inca nu au reusit sa o conecteze direct la calculator. In popor, sa ai fibra optica inseamna sa ai alcteva inafara de ADSL sau Cable. Cred ca multi dintre cei care sustin ca au fibra optica de la RCS-RDS nu au vazut niciodata cum arata asemenea cablu. Din pacate asta inseamna sa prostesti poporul cu televizorul. Le pui un nume la abonament care contine cuvantul “fibra” si toata lumea crede ca au fibra optica. Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa…

fibra

La ce ajuta fibra optica?

Pe mine cu nimic, am aceeasi viteza de 500D mbps cu 200U mbps, insa mi-au luat routerul Wireless pe care il aveam de la ei si mi-au dat acest modem. In modem intra fibra optica si cam atat. Bineinteles ca pe viitor or sa bage IPTV si chestii de genul. Modemul primit de la ei este un ZTE ZXHN F660. Daca primiti si voi unul si nu stiti datele de logare, USERNAME: user, PASSWORD: digi. Eu am cautat ceva dupa ele pentru ca nu am fost acasa cand au venit baietii sa il monteze.

E prima data cand cei de la RCS-RDS se ofera sa aduca o imbunatatire a retelei pe care clientul nu o cere si e de apreciat treaba asta.

Leave a Reply