Despre cateii pierduti

Despre stapanii pierduti de caini

De ceva vreme tot vad pe Facebook anunturi cu catei pierduti, cu catei gasiti si asa mai departe. Stateam si ma intrebam de ce in secolul 21 lumea inca mai pierde catei. Acele cipuri care ar trebui implantate acestor patrupede se pare ca au ramas facultative. Stapanii merg pe ideea “lasa ca nu l-am pierdut pana acum, nu il pierd nici de acum inainte”. Ei bine, sincer sa fiu nu cred ca este un mod prea sanatos de a gandi. Nu se stie niciodata ce se poate intampla, oamenii nu sunt Dumnezei sa poata supraveghea non stop.

De ce stapanii nu pun aceste cipuri?

In primul rand, discutam despre bani dati. Un cip costa, veterinarul costa si asa mai departe. Majoritatea celor care isi ia cate un catel sunt convinsi ca acesta trebuie sa creasca cu resturi de la masa, fara investitii. Nu este deloc asa, trebuie sa avem grija de catel, un catel costa destul de multi bani pe termen lung. In al doilea rand, multi sunt inapoiati si nu vor sa isi “tehnologizeze” catelul. Cica cipul este satanic si asa mai departe… Oameni prosti facuti gramada. In al treilea rand, merg pe ideea ca nu vor pierde ei, zeii supremi un amarat de caine.

Ei bine, iata ca zeii supremi pierd cateii destul de des si e foarte dificil sa mai dai de stapan, sau stapanul sa mai dea de caine vreodata. Eu daca as gasi un caine si nu ar avea un cip care sa ma duc direct la stapan, nu m-as chinui sa dau share pe Facebook, sa ii fac poze si asa mai departe.

Ce face mai exact acest cip?

Contine date despre stapan care se pot citi cu un aparat special de la veterinar. Astfel aflii al cui este, adresa, nr de telefon si asa mai departe. Microcipul contine un cod unic care poate fi citit numai de catre un scanner compatibil. Acest sistem se bazeaza pe unde radio de joasa frecventa. Cipul nu detine o baterie si nu necesita incarcare sau inlocuire.

Leave a Reply