A inceput admiterea la facultate

A inceput admiterea la facultate, insa nu stiu, parca o privesc cu o anumita reticenta pentru ca in ultimii ani, vremurile s-au schimbat destul de mult. In ce sens s-au schimbat? Ei bine, cum isi imagineaza toata lumea, in rau. Daca in urma cu 10 ani se dadea examen la facultate, putine erau cele care acceptau admiterea pe baza de dosar, astazi este exact invers, dosarul e baza si examenul de admitere din ce in ce mai rar.

In urma cu 10 ani era nevoie de examen la admitere pentru ca toata lumea copia. Elevii care astazi pica cu 2 erau de nota 7 – 8 pe atunci, depinde cat ii ducea capul sa copieze la examen. Facultatile s-au prins de smecherie si au pus admiterea pe baza de examen. Erau foarte multi admisi pe atunci si era nebunie cu admiterea. Daca lasau pe baza de dosar, intrau cei prosti si cei buni ramaneau de caruta.

Astazi dupa cum spuneam este exact invers. De cand au introdus camerele de supraveghere in salile de examen de la bacalaureat, 40 – 45% din candidati pica cu brio. Astfel, facultatile raman cu locurile neocupate si sunt nevoite sa lase admiterea pe baza de examen pentru alte timpuri. Astazi, cei care reusesc sa ia examenul de bacalaureat sunt admisi in mare parte pe baza de dosar.

Eu stau si ma intreb incotro se va ajunge pentru ca majoritatea celor care intra la facultate cu media 5 de bac nu o vor termina sau daca o vor termina o vor termina tot cu 5. Sa nu-mi spuneti voi mie ca un elev de liceu de nota 5 se va trezi brusc in facultate si va deveni elev eminent ed nota 10… Nu, asta nu se va intampla niciodata… si stau si ma intreb incotro? De ce schimbam atat de des metotologia asta cu bacul?

Leave a Reply