Cum alegem monitorul pentru calculator?

Desi aparent laptopurile au luat un avans destul de serios in preferintele romanilor in ceea ce priveste calculatorul personal, exista destui adepti ai variantei desktop. Niciodata un desktop nu se va putea compara cu un laptop din punct de vedere al performantei si invers… Laptopul ofera mobilitate in detrimentul peformantei, iar desktopul ofera putere in detrimentul mobilitatii.

Acuma, fiecare stie ce-i trebuie. Daca esti genul care calatoreste mult si are nevoie de o solutie mobila, vei opta pentru un laptop chiar daca nu vei cumpara inima targului in materie de performanta. Daca ai nevoie de un calculator pentru acasa, de pus pe un birou de unde nu se va misca in urmatorii 5 ani, clar vei cumpara un desktop si astfel te vei putea bucura de caii putere ce-i ofera.

Ei bine, daca optezi pentru un desktop, vei avea nevoie si de un monitor, altfel nu vei putea folosi unitatea. Trebuie sa existe o metoda de afisare a semnalului emis de acea unitate. Daca alegerea unitatii a pus ceva probleme, cu siguranta si alegerea monitorului va pune la fel de multe probleme pentru ca sunt atat de multe marci, dimensiuni, preturi, incat nu stii ce sa alegi.

Cum alegem monitorul pentru calculator?

Cand mergem sa cumparam un monitor, trebuie sa tinem cont de cateva mici aspecte inca dinainte sa iesim pe usa, dupa cum urmeaza:

  1. Bugetul. Nu va intindeti mai mult de cat va tine patura. Nu are rost sa cheltuiti 2000 de lei pe unitate si 2000 de lei pe un monitor. Trebuie sa existe un echilibru, insa nu in acest sens. Aveti aici un exemplu de monitoare decente care isi vor face treaba cu brio.
  2. Calitatea este destul de importanta pentru un simplu utilizator. Sigur nu vrei un monitor cu panou TN, incearca sa optezi pentru un monitor cu display IPS… Gasesti pe stradait.ro la preturi destul de avantajoase.
  3. Orice ai cumpara, asigura-te ca suporta standardul Full HD, adica rezolutia nativa sa fie 1920 x 1080.
  4. Cumpara intotdeauna monitoare cu diagonala cuprinsa intre 21 si 23 de inch. Pe un monitor mai mic de 21 de inch iti va fi dificil sa citesti, unul mai mare de 23 te va obosi.
  5. Incearca pe cat posibil sa eviti cablul VGA, antic… Cumpara un monitor care are intrare HDMI sau macar DVI.
  6. Desi tehnologia LED presupune un consum destul de mic de electricitate, daca iti permiti, opteaza pentru un monitor care consuma mai putin pentru ca daca vei folosi unitatea cel putin 8 ore pe zi, clar se vor strange ceva KW de plata la final de luna, extra.

Leave a Reply