Mai serveste scoala la ceva?

Destul de buna intrebare. Stau si ma gandesc la tanara generatie care pica examenul de Bacalaureat in proportie de peste 60%, chiar 70… Ce viitor vor avea ei fara carte? Fara macar diploma de Bac? Oriunde te duci in lume ai nevoie de dovada ca ai absolvit o scoala, un curs de calificare, o specializare… Cum poti sa iti croiesti un drum in viata fara carte? Este imposibil. La 20 de ani esti tanar, in forta, poate ca vei reusi sa faci ceva bani cu spinarea prin tari straine, insa ce faci dupa? Nu poti sa faci munca fizica toata viata, trebuie sa evoluezi cumva. Nu poti evolua atata timp cat nu ai suportul necesar inca din tinerete.

Scoala o vad ca pe o trambulina. Iti faci vant si sari… In functie de cat de elastica este trambulina, sari mai aproape sau mai departe. Elasticitatea trambulinei este data de studii. Cu cat ai mai multe studii, cu atat poti sa sari mai departe.

Se pare ca tinerii nu mai au constiinta, nu mai au puterea de a face diferenta intre bine si rau. Le lipseste discernamantul dar mai ales maturitatea. Nu sunt maturi nici macar la 25 de ani si dovada stau familiile destramate desi partenerii nu au 30 de ani. Un om care nu este copt la minte nu poate sa isi faca o viata a lui in asemenea fel incat sa aiba stabilitate.

Cartea te educa, dar si parintii. Daca parintii sunt niste catastrofe din punct de vedere intelectual, e clar ca vor da nastere unor tampiti ce nu vor reusi niciodata sa priceapa lumea inconjuratoare asa cum este ea. Vedem peste tot copii facuti la betie, copii care nu au puterea de a intelege scoala sau viata. Ce ramane de facut? Intreb si eu..

One Response

  1. Nautilus June 9, 2015

Leave a Reply